Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Onderzoek: Chronische ziekten door slecht slapen. Beslist lezen!

Blog 7 maart 2023
11 tips beter nachtrust door slecht slapen

Slecht slapen, we hebben er allemaal weleens last van. Onrustige nachten zorgen voor een gebrek aan energie, slechter humeur, een lagere reactiesnelheid en geheugen- en concentratieproblemen. Maar er zijn ook verhoogde risico’s op (chronische) ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat mannen en vrouwen die goed slapen veel langer leven. Vrouwen met een goed slaappatroon leven bijna tweeënhalf jaar langer. In dit artikel gaan we verder in op de Amerikaanse studie, de veelvoorkomende (chronische) ziektes bij slechte slaap en het preventief onderzoeken van het lichaam. Tevens is MediHealthGroup een landelijke campagne gestart genaamd Vergoed Hartonderzoek om preventief onderzoek onder de aandacht te brengen.

Goede slapers leven jaren langer

Zoals hierboven aangegeven leven mannen en vrouwen die goed slapen langer. Uit een Amerikaans onderzoek waar ruim 172.000 mensen aan hebben deelgenomen blijkt het volgende. Door een goed slaappatroon, kunnen mannen bijna vijf jaar langer leven. Vrouwen leven bijna tweeënhalf jaar. De conclusie van de Amerikaanse wetenschapper, de heer Frank Qian van Harvard Medical School is als volgt: “Mensen die het ideale slaappatroon volgen, hebben meer kans op een langer leven”. De voorlopige resultaten zijn gepubliceerd door de American College of Cardiology. Het complete onderzoek naar gezondheidsproblemen door slaapgebrek wordt op 6 maart gepresenteerd op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology. Ook bijzonder hoogleraar en Nederlandse somnoloog mevrouw Lancel reageert niet verbaasd op de voorlopige resultaten. Naar aanleiding van een interview met RTL Nieuws reageert de expert op het gebied van slaap als volgt: “Wie slecht slaapt, wordt vatbaarder voor hart- en vaatziekten, diabetes en infectieziekten.”

goed slapen is belangrijk voor slechte hart en vaat

De 5 factoren voor een perfecte nachtrust

Bovengenoemd hoogleraar geeft in het interview aan dat het nuttig is dat de Amerikaanse studie heeft plaatsgevonden. “Ik vind die 2,4 jaar voor vrouwen zelfs lager dan ik verwacht zou hebben”, aldus mevrouw Lancel. We besteden ongeveer een derde aan ons leven aan slapen, en het is belend dat slapen belangrijk is voor processen in het lichaam en het brein.
Regelmaat is belangrijker voor de ideale nachtrust dan lang (uit)slapen. De Amerikaanse onderzoekers zien 5 factoren die een perfecte algehele rust opleveren:
1. Iedere nacht 7 tot 8 uur slapen;
2. Ten minste 5 nachten per week makkelijk in slaap vallen;
3. Minimaal wakker worden tijdens de nachtrust;
4. Ten minste 5 keer per week na het wakker worden, het gevoel krijgen dat u goed uitgerust bent;
5. Gebruik geen slaapmedicatie.

Hart- en vaatziekten en diabetes

Gedurende de nachtrust wordt onder andere het immuunsysteem weer op niveau gebracht. In een diepe slaap worden de hersenen gereinigd door het lichaam. Bovendien worden afvalproducten afgevoerd. Personen die slecht slapen worden daarmee vatbaarder voor (chronische) ziektes zoals hart- en vaatziekten, maar ook voor diabetes en voor infectieziekten. De Amerikaanse onderzoekers bevestigen dat, indien aan alle 5 van de hierboven genoemde voorwaarden worden voldaan, ruim 21% minder kans ontstaat om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dit ten opzichte van de mensen die aan 0 of 1 van de hierboven genoemde voorwaarden voldoen. Mensen die goed slapen hebben daarnaast 19% minder kans om kanker te krijgen en maar liefst 40% minder kans te overlijden door ‘andere oorzaken’. Bovendien blijkt uit een ander nieuwsbericht van RTL Nieuws dat ook het risico op overgewicht wordt vergroot bij een slechte nachtrust. Personen die structureel moe zijn, maken namelijk meer hongerhormonen aan. De verzadigingshormonen worden minder waardoor deze groep meer gaat eten. In samenhang met ongezonde keuzes versterkt het weer een slechte slaap en een slechte concentratie.

Gevolgen van alcohol en koffie op slaap

In koffie zit cafeïne en cafeïne kan de nachtrust negatief beïnvloeden. Inname van cafeïne zorgt ervoor dat het lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit is een energie opwekkende hormoon dat gunstig is bij het wakker worden op de vroege ochtend. Het duurt circa 4 uur voordat cafeïne uit het lichaam verdwenen is. Het onderzoek laat wel zien dat iemand die dagelijks koffie drinkt, gemakkelijker in slaap valt dan bij iemand die af en toe een kop koffie drinkt. Echter geldt wel dat, hoe meer koffie er voor het slapen wordt genuttigd, des te langer het duurt om rustig in slaap te komen. Het in slaap komen heeft geen invloed op iemand die gemiddeld 7 koppen koffie per dag drink.
Slecht in slaap komen geldt bovendien ook voor het nuttigen van alcohol, en dan voornamelijk met als effect op het in slaap komen. Alcohol, maar ook roken en laat op de avond eten zijn factoren die meespelen bij een slechtere nachtrust. Sommige mensen kunnen met alcohol beter inslapen, alleen maakt het lichaam u juist halverwege de nacht wakker.

11 tips voor: ‘Ik wil beter slapen’

Een gezonde nachtrust begint al gedurende de dag. Voor een gezonde nachtrust geldt het advies:
1. Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond;
2. Zorg overdag voor voldoende licht;
3. Probeer overdag dutjes of powernaps over te slaan;
4. Neem ‘s avonds geen alcohol, koffie of andere drank met cafeïne en nicotine;
5. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone;
6. Houd (beeld)schermen uit de slaapkamer;
7. Probeer 7 dagen per week rond dezelfde tijd op te staan;
8. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning;
9. Maak een korte wandeling, ga in een warm bad, lees een boek, mediteer of luister muziek);
10. Eet de uren voor het slapen geen grote maaltijden;
11. Zorg ervoor dat de slaapkamer rustig en donker is ingericht.

Wanneer naar de huisarts met slaapproblemen?

Heeft u last van slaapproblemen? Praat erover met de huisarts. Voor het oplossen van slaapproblemen, zult u eerst moeten weten waardoor de problemen zijn ontstaan. Doorgaans helpt het om specifieke (slaap)gewoontes te veranderen. Wilt u weten of u indicaties heeft voor hart- en vaatziekten? Wij helpen u graag verder. Klik op de button hieronder, start de gratis vragenformulier en daarmee uw kosteloze hart- en vaatonderzoek dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Wacht niet langer met preventief onderzoek

Uit een enquête van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder in 2018 slaapproblemen had. Terwijl slapen ontzettend belangrijk is voor het dagelijks functioneren en de gezondheid. Volgens het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht kan langdurig slaaptekort de kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit verhogen. Het UMC geeft daarbij ook aan dat de kans op hart- en vaatziekten worden verhoogd. Wacht dus niet langer met preventief onderzoek en start deze door op de button te klikken.

Deel dit artikel

Relevante artikelen