Weten of jij in aanmerking komt voor een kosteloos huidonderzoek?

Start met preventief gratis lichaamsonderzoeken en achterhaal de invloed op jouw vitaliteit

Doe hier de test
Ster in preventieve zorg
Ma t/m vr voor 17:00 besteld, dezelfde dag nog verwerkt
Terug naar alle artikelen

Notenallergie? Krijg de juiste voedingsstoffen binnen

Blog 4 augustus 2022
het vervangen van noten

Notenallergie herkennen

In je mond last hebben van tintelingen, blaasjes, zwellingen, roodheid en jeuk wijzen vaak op een notenallergie. Deze symptomen kunnen zich na het eten van noten al binnen enkele minuten ontwikkelen. Ook de sporen van noten kunnen al leiden tot deze symptomen. De voorgaande symptomen zijn orale symptomen en worden OAS (oraal allergie syndroom) genoemd. Maar je kan ook last krijgen van lichamelijke symptomen die beginnen bij lichte tintelingen in de keel, tong of neus vervolgens voel je reacties in meerder organen daarna overheersende ernstige astma symptomen wat leidt tot een bloedrukdaling en uiteindelijk een shock. Een notenallergie hebben is niet niks.

Notenallergie

Wat gebeurt er bij een notenallergie?

Bij een allergie ontstaat er een ongewenste reactie tegen een bepaalde stof. Vaak stoffen uit de lucht of stoffen uit voedsel bijvoorbeeld: pollen, rubber, parfums of noten. Op een allergie wordt gereageerd in de vorm van antistoffen. Antistoffen verhelpen ziekteverwerkers en houden het lichaam gezond. Een notenallergie valt onder de term voedselovergevoeligheid. Voedselovergevoeligheid kan opgedeeld worden in twee vormen: allergische voedselovergevoeligheid (voedselallergie) en in een niet-allergische voedselovergevoeligheid (voedselintolerantie).

Belangrijke voedingsstoffen in noten

Belangrijke voedingsstoffen die in noten zitten zijn eiwitten, ijzers, vitamine E en B-vitamines. Ook bestaan de meeste noten voor iets meer dan de helft uit vetten. Deze vetten zijn wel onverzadigde vetten en worden gezien als goede vetten die het lichaam nodig heeft. Noten worden vooral gegeten als tussendoortjes, of worden gebruikt als toppings op (na)gerechten. Dit laatste zie je vaak terug in restaurants, waardoor het minder allergievriendelijk kan zijn om buitenshuis te eten.

Hoe kunnen noten het beste vervangen worden?

Wanneer je last hebt van een notenallergie is het verstandig om noten uit het voedingspatroon te verwijderen. Hoe kan je dan toch de voedingsstoffen binnenkrijgen die noten bevatten? Zoals al eerder genoemd bevatten noten veel eiwitten, ijzers, vitamine E, B-vitamines en verzadigde vetten (goede vetten). Noten kunnen het beste vervangen worden door zaden en pitten. Hier een aantal voorbeelden: pompoenpitten, zonnebloempitten, Chiazaad, Tahin of sesamzaadjes.

Kies voor zekerheid

Twijfel je nog of je mogelijk last hebt van een notenallergie, maar is dit nog niet bevestigd , dit kan binnen 2 weken bevestigd worden met een ImuPro vertraagde voedselallergietest. Zo kom je er gemakkelijk achter of jij allergisch bent voor een bepaalde voedselsoort. Deze methode is niet alleen effectief, maar ook een zeer snelle manier. Net zoals bij andere testen op allergieën, moet je een bloedonderzoek doen voor de ImuPro vertraagde voedselallergie test.

Er niet zeker van zijn of je last hebt van een allergie? Doe dan de kennistest!

De kennistest geeft een inzicht of de ImuPro bij jou past en duurt circa 2 minuten!

  • Genetische analyse
  • Er wordt op 269 allergenen getest
  • Uitslag kennistest mag niet gebruikt worden als vervanging van professioneel medisch advies
Voedselallergie kennistest
Deel dit artikel

Relevante artikelen