Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Neurodermitis en voedselallergieën

Blog 17 augustus 2022
Neurodermitis en voedselintolerantie

Neurodermitis en voeding

Neurodermitis, ook bekend als atopische dermatitis en constitutioneel eczeem, is nu een wijdverbreide ziekte. Naar verluidt lijdt in Nederland ongeveer 13% van de kinderen en 2 tot 3% van de volwassenen aan neurodermitis. Maar wat houdt dit in en wat heeft het met voeding te maken?

Wat gebeurt er bij neurodermitis?

Van alle organen is de huid is ons grootste orgaan. De huid schermt ons af van de omgeving, het herinnert zich met betrekking tot aanraking, kou, warmte en emoties. Als we bang zijn, krijgen we rillingen over onze rug. Wanneer we een intense zintuiglijke ervaring meemaken, krijgen we kippenvel en als we ons schamen, wordt onze huid rood. Maar wat gebeurt er als dit beschermende schild wordt verstoord?

Chronische huidziekte

Neurodermitis wordt algemeen beschreven als een chronische huidziekte. De oorzaken van hiervan zijn divers. Atopische dermatitis manifesteert zich in ontstoken gebieden op onze huid. Dergelijke episodes worden uitgedrukt door ernstige jeuk, onze huid wordt gebarsten, wordt rood en soms vormen zich striemen of zwellingen. In het geval van ernstige neurodermitis heeft de huid geen tijd om te genezen, en blijven de aangetaste gebieden gevoelig en blijft de pijn aanhouden. De getroffenen voelen zich letterlijk “niet meer lekker in hun vel”. Wat kunnen we, naast de methoden die in de conventionele geneeskunde worden erkend, doen om het onder controle te krijgen?

Wat heeft neurodermitis met eten te maken?

We gaan ervan uit dat onze huid nauw “verbonden” is met onze darmen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld de neiging om een ​​onzuivere huid te hebben als ze te veel suiker eten. De darm wordt overspoeld met de stoffen en probeert deze uit te besteden. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld mee-eters of een vette huid. Het is mogelijk dat neurodermitis ook wordt bevorderd of beïnvloed door het voedsel dat we eten, tenminste als er sprake is van een voedselallergie. Niet herkende voedselallergieën of -intoleranties tonen niet alleen hun effect in de darm. Daarom kan het in het geval van neurodermitis helpen om het voedsel dat we elke dag eten te controleren en op allergieën.

Identificeer mogelijke oorzaken van neurodermitis – met de CTL-laboratoriumtests

Voedselallergieën kunnen symptomen van neurodermitis ondersteunen. De meest voorkomende voedselallergieën zijn:

  • Coeliakie;
  • Lactoseallergie;
  • Histamineallergie.

Symptomen van de bovengenoemde allergieën zijn vaak jeuk of huidirritatie. Als een niet herkende allergie aanwezig is in combinatie met neurodermitis, kunnen symptomen elkaar voeden. Onze insteek is om veel mogelijke factoren te checken en deze indien nodig uit te kunnen sluiten. Voedselallergieën kunnen symptomen van neurodermitis ondersteunen (“zogenaamde triggerfactoren”).

Voedselallergie test ImuPro ontwikkeld met artsen

Samen met artsen is de ImuPro test ontwikkeld die informatie geeft, of er sprake is van allergieën. Een histamine intolerantie kan bijvoorbeeld worden opgemerkt door jeuk. Atopische dermatitis kan de kwaliteit van leven snel verminderen. Zet nu de eerste stap naar meer welzijn en leer symptomen correct te interpreteren.

ImuPro

Testen op IgG-voedselallergie (typeIII)

Heb je symptomen van allergie? Met de ImuPro test je op (mogelijk) vertraagde voedselallergie

  • Test je op tot wel 270 voedselallergenen
  • Meest complete en nummer één algehele allergie test
  • Geheel persoonlijk advies en aanbevelingen
Hoe werkt ImuPro
Deel dit artikel

Relevante artikelen