Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Natuurlijke oplossingen voor hoge bloeddruk

Blog 1 mei 2023
Natuurlijke oplossingen voor hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die wereldwijd veel mensen treft en een belangrijke risicofactor vormt voor ernstige ziekten zoals hartziekten, beroertes en nieraandoeningen. Hoewel medicatie beschikbaar is om hoge bloeddruk te behandelen, kunnen deze vaak vervelende bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn er ook natuurlijke remedies om hoge bloeddruk te verminderen en onder controle te houden. In dit artikel bespreken we enkele van de meest effectieve natuurlijke remedies.

Dieetveranderingen

Dieetveranderingen zijn een goede eerste stap om de bloeddruk te verlagen. Het wordt aanbevolen om uw dieet te verrijken met fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en onverzadigde vetten. Het is ook belangrijk om uw zoutinname te beperken en te kiezen voor gezondere alternatieven zoals verse kruiden en specerijen.

Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is speciaal ontworpen om de bloeddruk te verlagen. Het dieet is rijk aan fruit, groenten, volle granen, magere zuivelproducten, gevogelte, vis, noten en bonen. Het dieet beperkt de inname van verzadigde vetten, cholesterol, rood vlees en suikerhoudende dranken. Het DASH-dieet kan de bloeddruk verlagen met 10 punten of meer bij mensen met hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en nierziekten kan verminderen.

Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen de bloeddruk te verlagen. Het wordt aanbevolen om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen en dansen zijn goede opties voor lichaamsbeweging. Krachttraining kan ook helpen de bloeddruk te verlagen, waarbij onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining de bloeddruk met 3-4 punten kan verlagen bij mensen met hoge bloeddruk.

Natuurlijke supplementen

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, maar het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat u begint met het innemen van supplementen. Enkele voorbeelden van natuurlijke supplementen zijn:

  1. Knoflook: Knoflooksupplementen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen en ook het cholesterolgehalte verlagen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
  2. Visolie: Visolie kan de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk en ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
  3. Magnesium: Magnesiumsupplementen kunnen de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk en ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
  4. Hibiscus thee: Onderzoek geeft aan dat de antioxidanten in de hibiscus plant de bloedvaten ontspannen en de bloeddruk verlagen.
  5. Co-enzym Q10: kan beschadigingen aan de aderen voorkomen waardoor een hoge bloeddruk vanwege verdikte aderen voorkomen kan worden.

Bespreek voor het innemen van supplementen dit altijd met uw huisarts en zorg ervoor dat u niet meer consumeert dan de dagelijks toegestane inname, vaak vermeld op de verpakking.

Volledig vergoed hartonderzoek

Vul het medisch validatieformulier in en wordt uitgenodigd voor een volledig vergoed hartonderzoek dat niet afgaat van het eigen risico

  • Volledig vergoed
  • Gaat niet af van het eigen risico
  • Door een cardioloog beoordeeld
  • Binnen 1 dag een afspraak
Medisch validatieformulier
Deel dit artikel

Relevante artikelen