Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Waarom kan zonnen gevaarlijk zijn?

7 september 2022

De gevaren van zonlicht

Eén dagje strand pakken, bootje varen of heerlijk op een ligbedje in de tuin zitten terwijl je geniet van de zon. Iets wat veel mensen graag doen, maar slechts weinig mensen op een verantwoordelijke manier doen. Waarom moet er sprake zijn van verantwoordelijk zonnen?

Negatieve invloed van de zon

Wanneer je in de zon gaat liggen moet je dit veilig doen. Dit komt omdat de zon een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van jouw huid. Allereerst een kleine uitleg over de verschillende soorten Uv-stralingen.

Gevaren UV-B-straling

UV-B-straling, is de straling die verantwoordelijk is voor het rood of bruiner worden van de huid. De straling dringt niet volledig door in je huid, maar kan dit slechts tot de bovenste laag, de opperhuid doen. Deze straling zorgt voor verkleuring omdat de huid zichzelf probeert te beschermen tegen het licht door meer melanoom aan te maken. Tijdens dit proces wordt de opperhuid wat dikker zodat de lederhuid beter is beschermd tegen het zonlicht.

Gevaren UV-A-straling

UV-A-straling kan in tegenstelling tot UV-B-straling veel dieper de huid indringen. Deze straling is om deze reden dan ook verantwoordelijk voor het beschadigen van het elastische bindweefsel. Dit weefsel zorgt op zijn beurt ervoor dat de huid soepel blijft en weinig rimpels heeft. Wanneer dit weefsel dus beschadigd raakt zullen er rimpels ontstaan. Naast rimpels krijgt de huid een gele ondertoon en kan de huid rood of bruin gevlekt uitslaan.

Zonnen gevaarlijk

Ongeremde celdeling

Wanneer de huid regelmatig verbrand wordt het DNA onomkeerbaar beschadigd. De huid zal in dit geval meer celdeling laten plaatsvinden dit kan vervolgens leiden tot ongeremde celdeling wat kan leiden tot de vorming van tumoren.

Zonnen en de vervolgstappen

Je kan dus concluderen dat je een groter risico loopt op huidkanker als jouw huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht. Het is daarom voor mensen, die veel aan zonlicht worden blootgesteld, nog belangrijker om zich jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor een huidonderzoek bij MediHealthGroup.

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen