Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Zonnebrand en het koraalrif

8 september 2022

Zelfs wanneer je aan het zwemmen bent, kan je verbranden. Het is en blijft daarom belangrijk om je, al voordat je gaat zwemmen, in te smeren met zonnebrand. Vooral op zonnige vakantiebestemmingen waar de zon fel schijnt en de UV-index hoog is, moet je oppassen om niet te verbranden. Door het koude water voel je namelijk vaak niet dat je aan het verbranden bent. Belangrijk is dus om je in te smeren, alleen is het insmeren van je huid met zonnebrand wel koraalrif vriendelijk?

Koraalrif en de oceaan

Koraalrif draagt bij aan de gezondheid van de oceaan en is mede hierdoor onmisbaar voor alle organismes die leven in de zee. Het is dan ook afschuwelijk zonde dat veel mensen niet bewust zijn van de schadelijke stoffen die in sommige zonnebranden aanwezig zijn. De vraag is dan ook op welke stoffen je moet letten wanneer je zonnebrand koopt.

Schadelijke stoffen in zonnebrand

Wanneer je zonnebrand koopt moet je oppassen voor de stofjes oxybezone en octinoxate. Deze stoffen tasten het koraalrif op verschillende manieren aan. Allereerst verstoort deze stofjes het hormoonstelsel van het koraal. Hierdoor wordt het koraal niet verder aangemaakt. Daarbij kan het groeiend koraal vervormen. Vervolgens verstoren ze ook de relatie tussen babykoraal en algen. Algen zijn de voeding van het koraal, zonder algen zal koraal dus sterven omdat zij geen eten binnen krijgen.

Schadelijke stoffen in zonnebrand

Verbod op zonnebrand

Inmiddels is er op verschillende plekken een verbod op koraalonvriendelijk zonnebrand. Zonnebrand met de ingrediënten oxybezone en octinoxate mogen in, onder andere de republiek Palau in Oceanië, niet meer verkocht worden of überhaupt meegenomen worden.

Meten is weten

Dat veel zonnebranden slecht zijn voor het koraalrif, neemt niet weg dat het nog steeds uiterst belangrijk blijft om je veelvuldig in te smeren met zonnebrand. Je loopt namelijk een groter risico op huidkanker als jouw huid veel onbeschermd wordt blootgesteld aan zonlicht. Het is daarom belangrijk om je jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor een huidonderzoek bij MediHealthGroup.

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen