Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat is een ontsteking?

23 september 2022
Wat is een ontsteking MediHealthGroup

Een ontsteking is een afweerreactie van het lichaam op bijvoorbeeld pijn. Bij het hebben van een ontsteking vinden er een hele hoop reacties in het lichaam plaats die ervoor zorgen dat je verschillende symptomen van een ontsteking gaat uiten of voelen. Dit is allemaal nog goed te behappen, maar wat is nu eigenlijk een ontsteking?

Wat gebeurd er tijdens een afweerreactie

Tijdens een ontsteking ontstaat er een afweerreactie van het lichaam. Dit gebeurd wanneer onze witte bloedcellen gaan vechten om het lichaam te beschermen tegen een bacteriële infectie of een virale infectie. Je lever zal CRP aanmaken en dit in jouw bloedbaan brengen. CRP is een eiwit die als taak heeft het opruimen en bestrijden van bacteriën. CRP kan waanzinnig snel stijgen, maar ook weer snel dalen wanneer de ontsteking afneemt. Wanneer er een afweerreactie optreedt zullen je bloedvaten uitzetten om sneller CRP naar het aangetaste weefsel te brengen.

Wat is een ontsteking MediHealthGroup

Ontstekingen door interne en externe factoren

Eén ontsteking die door interne factoren ontstaat, is meestal het gevolg van overbelasting of slijtage. Denk hierbij aan problemen zoals slijmbeursontsteking of kiespijn. Jouw lichaam probeert op dat moment de overbelasting en slijtage tegen te gaan door de aangetaste plek te repareren. Daarbij kan een afweerreactie een gevolg zijn van externe factoren. Hieronder valt bijvoorbeeld een bacteriële of virale infectie. Dit zijn lichaamsvreemde stoffen die zijn binnengedrongen en schade aanrichten binnen het lichaam aan lichaamscellen. Hierdoor treed jouw immuunsysteem in aanvalsmodus om de bacteriën of de virus te bestrijden en de aangerichte schade te herstellen.

Wat zijn de symptomen van een ontsteking

Een ontsteking kan dus ontstaan door verschillende factoren. Hierdoor zullen de klinische symptomen van een afweerreactie ook variëren. De afweerreactie duurt gemiddeld enkele dagen. De verschillende symptomen van het hebben van een afweerreactie zijn: Roodheid, zwelling, warmte, pijn, verminderde functionering en koorts. Bij sommige mensen zijn de symptomen van een ontsteking slecht merkbaar, maar deze chronische ontsteking zorgt intern wel voor een hoop schade.

Op lange termijn kan dit zorgen voor klachten als vermoeidheid, verlies van eetlust, krampen of huiduitslag, hoesten of een loopneus kunnen wijzen op ontstekingen in het lichaam.
Gelukkig kan je bij MediHealthGroup voor slechts €34,50 een ontstekingswaarde onderzoek laten uitvoeren. Kom er vroegtijdig achter of jij misschien aan verhoogde ontstekingswaarde lijdt en verander op basis van deze uitslag jouw levensstijl.

Voordelen van het MediHealthGroup ontstekingswaarde onderzoek

Bekijk hier alle voordelen die je ervaart wanneer je een ontstekingswaarde onderzoek bij MediHealthGroup laat uitvoeren.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een half uur jouw cholesterolwaardes opgestuurd
  • Deskundig en vriendelijk opgeleid personeel
Bekijk hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen