Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Waarvoor heeft het lichaam vitamine D nodig?

29 september 2022
vitamine D zon MediHealthGroup

Vele weten dat vitamines essentieel zijn om binnen te krijgen. Hierdoor zal je waarschijnlijk erop letten dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt. Vitamines bevinden zich namelijk vooral in deze voedingsmiddelen. Echter, vitamine D krijg je niet alleen in je lichaam via voeding, maar ook via zonlicht. Je lichaam kan met behulp van zonlicht vitamine D aanmaken. Alleen, waarvoor heeft jou lichaam nu eigenlijk vitamine D nodig?

Voornaamste functies van vitamine D

Allereerst de functie van Vitamine D. Vitamine D heeft namelijk als voornaamste functie; ervoor zorgen dat kalk en fosfaat worden opgenomen door het bloed via de darmen. Vervolgens zorgt vitamine D ervoor dat andere stoffen vanuit het bloed worden opgenomen door de botten. Daarnaast zorgt vitamine D voor de werking van de nieren en de bijschildklier. Ook draagt vitamine D bij aan de werking van spieren. Als laatste heeft vitamine D een essentiële rol in het afweersysteem van het lichaam.

Waarvoor heeft het lichaam vitamine D nodig? MediHealthGroup

Effect van een tekort aan vitamine D op het lichaam

Vitamine D heeft verschillende functies. Bij kinderen is vitamine D nodig voor de groei van botten. Dit komt omdat botten zijn opgebouwd uit kalk. De opname van kalk wordt, zoals eerder benoemd, gestimuleerd door vitamine D. Een te kort heeft verschillende effecten in verschillende levensfases. Bij kinderen zal een te kort aan vitamine D zorgen voor anders groeiende botten. In extreme gevallen zal het bot erg zwak zijn, zal het kind kleiner dan gemiddeld zijn en zwakkere spieren hebben. Daarnaast kan het zijn dat het kind kromme scheenbenen heeft, het voorhoofd uitsteekt en knobbels langs de ribben krijgt.

Bij volwassene kan er botontkalking ontstaan. Dan zullen de botten zachter worden waardoor ze zowel bot- als spierpijn krijgen. Botten zullen sneller breken en bewegen zal lastiger worden. Voor oudere, kan als gevolg van een vitamine D tekort, de wervels in het wervelkolom inzakken.

Ziektes door een vitamine D tekort

Zoals eerder benoemd levert vitamine D een bijdrage aan het afweersysteem Wanneer er een tekort aan vitamine D in het lichaam is, zal de verdediging tegen bacteriën en virussen slechter worden. Verdere ziektes die kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine D zijn:

Meten is weten

Een vitamine D tekort is te herkennen aan klachten die helaas ook in verband staan met andere ziektes. Denk hierbij aan klachten zoals vermoeidheid, zwakke botten, bloedend tandvlees en lusteloosheid. Daarentegen kan een teveel aan vitamine D ook schadelijk zijn voor het lichaam. Om er zeker van te zijn dat jouw klachten te wijten zijn  aan een vitamine D tekort is het belangrijk om een bloedonderzoek uit te laten voeren.

 

 

Voordelen van het vitamine D onderzoek

Door het maken van een afspraak voor een vitamine D onderzoek ondervind je vele voordelen. Bekijk alle voordelen van het boeken van een vitamine D onderzoek afspraak voor slechts €34,50 bij MediHealthGroup.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een half uur jouw vitamine D waarde opgestuurd
  • Gevestigd door heel Nederland
Boek jouw afspraak!
Deel dit artikel

Relevante artikelen