Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Voedsel die de cholesterol verlaagd

3 oktober 2022
lever produceert cholesterol

Verhoogde cholesterol vaak onopgemerkt

Een verhoogde cholesterolwaarde ook wel hypercholesterolemie genoemd,  is vaak een symptoom wat onopgemerkt blijft. Daarom zijn de mensen die dit hebben er vaak niet bewust van. Dit terwijl een verhoogd vetgehalte een hoger risico geeft op hart- en vaat ziekte. Maar wat is een cholesterol en welk voedsel kan leiden tot een afname op hypercholesterolemie?

Cholesterol is een vetachtige stof. De lever maakt het aan ook kan het binnenkomen via het nuttigen van voedsel. Cholesterol dient als bouwstof voor andere lichaamscellen, gal en hormonen en is daarom een essentiële voedingstof voor het menselijk lichaam. Wanneer het cholesterol in overmaat is en het niet meer goed kan worden afgebroken door het lichaam, gaan de overige deeltjes vast plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Aan de binnenkant van de bloedvaten ontstaat er een ophoping en op lange termijn kan dit zorgen voor opstoppingen van het bloed en een te hoge bloeddruk. Waardoor de kans op hart- en vaatziekten verhoogd wordt.

Kan voedsel het risico op hart- en vaak ziekten verlagen?

Voedsel kan indirect zorgen voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Als je een overmaat aan verzadigde vetten eet kan dit ervoor zorgen dat je een verhoogde cholesterol hebt.  Het tegenover gesteld van verzadigde vetten zijn onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten nemen juist het risico op hypercholesterolemie af. Dit komt doordat het lichaam onverzadigde vetten goed kunnen afbreken.

cholesterol verlagend voedsel

Welk voedsel verlaagd het cholesterolgehalte?

Wanneer je kijkt naar voedsel die de waardes van cholesterol verlagen, wordt er gekeken naar voedsel die rijk is aan onverzadigde vetten. Dit zijn producten zoals:

  • Peulvruchten
  • Notten
  • Vette vis zoals makreel
  • Groente
  • Soja
  • Volkorengranen

Door het maken van een afspraak bij MediHealthGroup voor een cholesterol onderzoek ondervind je vele voordelen. Geen maandenlange wachtlijsten voordat het onderzoek kan plaatsvinden. Vroegtijdig opsporing en behandeling van een verhoogd cholesterol remt het dichtslippen van de aderen. Bekijk alle voordelen van het boeken van een cholesterolonderzoek afspraak voor slechts €34,50 bij MediHealthGroup.

Deel dit artikel

Relevante artikelen