Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Verschillende stadia van prostaatkanker

8 september 2022
Stadiumbepaling prostaatkanker MediHealthGroup

Wanneer je de diagnose van prostaatkanker krijgt, kan het zo zijn dat je er vroegtijdig bij bent. Helaas kan het ook zo zijn dat de ziekte in een ver gevorderd stadium zit. Voor de dokter, maar ook voor jouwzelf is het belangrijk om van alles over de tumor te weten te komen. Dit omdat er dan een bijpassend behandelplan opgesteld kan worden. Er moet bepaald worden waar de tumor zit, hoe groot de tumor is, of de tumor in ander weefsel of organen is gegroeid, of er uitzaaiing is en waarheen.

Stadium bepaling

Het stadium van prostaatkanker wordt aan de hand van de volgende onderzoeken gedaan. Allereerst wordt de PSA-waarde gemeten. Daarbij is Gleason-score of graad-groep (ISUP grade group) een belangrijk ijkpunt. Als laatste zou de dokter een rectaal onderzoek, MRI-scan en/of een PSMA PET-CT-scan kunnen uitvoeren.

Verschillende stadia van prostaatkanker

Stadium 1 en 2, lokaal

Constateert de dokter dat jij in stadium 1 of 2 zit dan betekent dit dat er sprake is van lokale prostaatkanker. Er is dan nog geen doorgroei of uitzaaiing. In dit stadium is de behandeling ingericht op jou genezen.

Stadium 3, doorgegroeid

Wanneer de dokter diagnosticeert dat jij inmiddels in stadium 3 zit, betekent dit dat je doorgegroeide prostaatkanker hebt. De tumor is dan doorgegroeid in het kapsel van de prostaat. Daarbij kan het ook zo zijn dat de tumor is ingegroeid in de zaadblaasjes. In dit stadium is de behandeling vaak gericht op genezing. Wel hangt dit weer af van de tumor en hoe ver deze is doorgegroeid.

Stadium 4, uitgezaaid

Als je daarentegen stadium 4 prostaatkanker, ook wel uitgezaaide prostaatkanker hebt dan is de kanker inmiddels uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Delen waar de kanker naartoe uitgezaaid zou kunnen zijn, zijn onder andere de lymfeklieren, andere organen of botten. In dit stadium ben je niet meer te genezen. De behandeling die dan gestart wordt is gericht om het remmen van de ziekte en daarbij ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk klachten hebt.

Meten is weten

Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam en geeft zeker in het begin geen klachten. Wel stijgt de PSA waarde in het bloed. De meeste mannen merken daarom ook niet dat zij prostaatkanker hebben.  

Het is daarom nog belangrijker om hier ieder jaar onderzoek naar te laten doen, hoe eerder dit ontdekt wordt hoe sneller een passende behandeling opgestart kan worden waarmee je jouw kans op een beter vooruitzicht vergroot.

Maak een afspraak bij MediHealthGroup voor jouw prostaatonderzoek voor slechts €27,-.    

Voordelen van het MediHealthGroup prostaatonderzoek

Bekijk alle voordelen van het boeken van een afspraak bij MediHealthGroup voor een prostaatonderzoek en boek nu jouw afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Vroegtijdige opsporing van prostaatproblemen
  • Rapport met een behandelplan door een huisarts
  • Unieke samenwerking van artsen en specialisten
Maak direct een afspraak
Deel dit artikel

Relevante artikelen