Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Verschil longemfyseem en chronische bronchitis

19 september 2022
COPD Longemfyseem chronische bronchitis

Van COPD zijn er twee verschillende vormen chronische bronchitis en longemfyseem. Maar wat zijn precies de verschillen en de overeenkomsten tussen deze twee vormen.

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën in de longen constant ontstoken. De bronchiën verbinden de longen met de luchtpijp. Als die verbinding belemmerd wordt maakt je lichaam meer slijm aan dan normaal. Je bent benauwder en moet constant hoesten. Hierdoor zal je meer moeite hebben met ademen.

De klachten bij chronische bronchitis worden in loop van de jaren erger. Het zijn erg vervelende klachten. COPD is een ziekte die niet meer te genezen is vandaar dat het chronische bronchitis wordt genoemd. Wel zijn er medicijnen die de klachten kunnen onderdrukken.

Oorzaken van chronische bronchitis

De meest voorkomende oorzaak van chronische bronchitis is roken. Ook kan het zich ontwikkelen wanneer je meerdere keren acute bronchitis hebt. Ook is het mogelijk dat het afkomstig is van een zeldzame longziekte.

Zuurstof toedienen COPD

Longemfyseem

Bij deze aandoening verdwijnen er longblaasjes. Deze longblaasjes zorgen voor het transporteren van zuurstof in het bloed. Ook halen longblaasjes de afvalstoffen uit het bloed. Wanneer het transporten van zuurstof steeds minder wordt, kunnen mensen hier heel benauwd van worden.

Ook longemfyseem is chronisch. Het is een aandoening die niet meer kan genezen. Bij ernstige longemfyseem kan het zo zijn dat de longblaasjes in elkaar vergroeien. Dit resulteert in beschadiging. Wanneer longblaasjes beschadigd raken kunnen ze niet meer hersteld worden. Ook maakt het lichaam geen nieuwe longblaasjes meer aan. En zonder longblaasjes wordt het halen van adem lastig.

Oorzaken longemfyseem

Ook bij deze vorm van COPD is de meest voorkomende oorzaak roken. Een andere oorzaak is het inademen van dampende stoffen zoals: asbest. Ook kan deze vorm van COPD erfelijk zijn.

Heb jij het vermoeden van COPD? Maak een kosteloze afspraak bij MediHealthGroup om jouw longen te onderzoeken!

Deel dit artikel

Relevante artikelen