Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Verhoogd cholesterol door voedsel

3 oktober 2022
cholesterolrijk voedsel

Verhoogde cholesterol vaak onopgemerkt

Een verhoogde cholesterolwaarde ook wel hypercholesterolemie genoemd,  is vaak een symptoom wat onopgemerkt blijft. Daarom zijn de mensen die dit hebben er vaak niet bewust van. Dit terwijl een verhoogde cholesterol een hoger risico geeft op hart- en vaat ziekte. Maar wat is een cholesterol en welk voedsel kan leiden tot hypercholesterolemie?

Cholesterol is een vetachtige stof. De lever maakt het aan ook kan het binnenkomen via het nuttigen van voedsel. Het dient als bouwstof voor andere lichaamscellen, gal en hormonen en is daarom een essentiële voedingstof voor het menselijk lichaam. Wanneer het cholesterol in overmaat is en het niet meer goed kan worden afgebroken door het lichaam, gaan de overige deeltjes vast plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Aan de binnenkant van de bloedvaten ontstaat er een ophoping en op lange termijn kan dit zorgen voor opstoppingen van het bloed en een te hoge bloeddruk. Waardoor de kans op hart- en vaatziekten verhoogd wordt.

Verhoogd voedsel het risico op hart- en vaak ziekten?

Voedsel kan indirect zorgen voor een verhoogde kans op hart en vaatziekten. Als je een overmaat aan verzadigde vetten eet kan dit ervoor zorgen dat je een verhoogde cholesterol hebt. Verzadigde vetten zijn namelijk de ‘slechte’ vetten deze worden minder goed afgebroken door het menselijk lichaam. Ze zullen daarom ook sneller ophopen in de wanden van de bloedvaten. Het advies is om ongeveer 10 procent verzadigde vetten op een dag te eten van al het voedsel wat je binnenkrijgt. Voor mannen is dit 28 gram verzadigde vetten op een dag. Voor vrouwen is dit 22 gram.

vernauwing bloedvat verzadigde vetten

Welk voedsel verhoogd de cholesterol?

Wanneer je kijkt naar voedsel die de waardes van cholesterol verhogen, wordt er gekeken naar voedsel die rijk is aan verzadigde vetten. Dit is vooral in dierlijk producten zoals melk en vlees. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Roomboter
  • Volle melk producten zoals melk en kaas
  • Worst
  • Frituurvet en snacks
  • Koek
  • Chocola
  • Taart

Door het maken van een afspraak bij MediHealthGroup voor een cholesterol onderzoek ondervind je vele voordelen. Geen maandenlange wachtlijsten voordat het onderzoek kan plaatsvinden. Vroegtijdig opsporing en behandeling van een verhoogd cholesterol remt het dichtslippen van de aderen. Bekijk alle voordelen van het boeken van een cholesterolonderzoek afspraak voor slechts €34,50 bij MediHealthGroup.

Deel dit artikel

Relevante artikelen