Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Uitvoering onderzoek naar prostaatkanker

7 september 2022
Prostaatkanker onderzoek

Prostaatkanker onderzoek

Prostaatkanker wordt vaak helaas per toeval ontdekt. Voornamelijk wanneer mannen naar de huisarts gaan voor plasproblematiek op dat moment is de prostaatkanker vaak al uitgezaaid. Als de verdenking prostaatkanker er is, wordt er bloed afgenomen doormiddel van een vingerprik. Bij het bloedonderzoek wordt er gekeken of het PSA eiwit verhoogd is.

 

PSA (Prostaat Specifiek Antigeen), is een eiwit dat wordt geproduceerd door de prostaat. PSA zorgt voor de vervloeiing van sperma bij mannen. Bij prostaatkanker wordt PSA in grote hoeveelheden uitgescheiden in het bloed. Dit zorgt er ook voor dat wanneer jij prostaatkanker zou hebben, de PSA waarde in jouw bloed verhoogd zal zijn. Om in te schatten of je prostaatkanker hebt, is het dus verstandig om via een bloedonderzoek jouw PSA waarde te laten meten.

Prostaatkanker

Rectaal toucher

Als er sprake is van een verhoogde PSA waarde kan er nog geen definitieve diagnose prostaatkanker worden vastgesteld. In het vervolg zal er een rectaal toucher worden uitgevoerd. Hierbij gaat de specialist met zijn vinger via de endeldarm (anus) voelen aan de prostaat, om eventuele afwijkingen te constateren.

 

Biopsie

Wanneer de prostaat een afwijkende vorm heeft, wordt er een biopsie uitgevoerd. Er zullen verschillende stukjes weefsel uit de prostaat worden gehaald en deze worden onderzocht in het lab onder de microscoop.

 

MRI-scan

Als er uit het microscoop onderzoek blijkt dat de stukjes weefsel kankercellen bevatten, wordt er een MRI-scan uitgevoerd. Dit wordt gedaan om te bekijken welke behandeling het beste bij jou zal passen.

Om een passende behandeling te vinden voor iemand met prostaatkanker wordt er gekeken naar de specifieke plek van de tumor, de grote van de tumor, hoe snel de tumor groeit en of er al uitzaaiingen te zien zijn op de MRI-scan.

Mri-scan prostaat

Afwijkende PSA waardes

Afwijkende PSA waardes 

Een normale PSA-waarde bestaat eigenlijk niet. De waarde hangt namelijk af van verschillende factoren zoals: leeftijd en conditionele gesteldheid. 

Toch worden deze waardes als eerste indicator gebruikt van prostaatkanker. De “normaalwaardes” van PSA zijn hieronder in de tabel te vinden.  

Belangrijk is dat afwijkingen van deze waarde niet als enige leidraad gebruikt kunnen worden om te diagnosticeren of iemand prostaatkanker heeft. 

Leeftijd man “normale” waarde
40 tot 49 jaar < 2,5
50 tot 59 jaar < 3,5
60 tot 69 jaar < 4,5
>70 jaar < 6,5

 

Het vermoeden van prostaatkanker?

Maak een afspraak bij MediHealthGroup om jouw PSA waardes in kaart te brengen.

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Vroegtijdige opsporing van prostaatproblemen
  • Rapport met een behandelplan door een huisarts
  • Unieke samenwerking van artsen en specialisten
Boek jouw afspraak
Deel dit artikel

Relevante artikelen