UV-straling van de zon
Uv-straling is onder andere te vinden in zonlicht. Teveel UV-straling kan een oorzaak zijn van huidkanker. Wanneer je veel in de zon ligt kan je namelijk verbranden. Bij verbranding is er een stukje DNA beschadigd. Over het algemeen kan het lichaam deze schade weer zelf repareren. Wanneer je te vaak verbrand komt er een moment dat het lichaam de DNA schade niet meer kan repareren en ontstaat er een ongeremde celdeling. Deze ongeremde celdeling kan uiteindelijk tot huidkanker leiden. Hoe vaker je verbrandt, hoe meer risico je loopt om op een latere leeftijd huidkanker te ontwikkelen.
Het is daarom belangrijk dat wanneer je in contact komt met veel zonlicht, er wordt ingesmeerd met zonnebrand die SPF bezit. SPF beschermd de huid tegen UV straling. Als de huid niet beschermd wordt kan het zo zijn dat je verbrand.
Bescherming door zonnebrand
Het werd net al even kortgenoemd maar een manier om je te beschermen tegen UV-straling is door je in te smeren met zonnebrand. De SFP die in zonnebrand zit, beschermt je huid tegen UV-straling. Het zorgt er onder andere voor dat je DNA bijna niet beschadigd raakt een 100 procent bescherming bestaat namelijk niet.
Op zonnebrand crèmes staat altijd verschillende factortypes aangegeven. Het verschil tussen deze factortypes zit hem in de absorptie van Uvb stralen. Factor 15 absorbeert 93 procent, factor 30 absorbeert 97 procent en factor 50 absorbeert 98 procent. Het is daarom belangrijk om je in te smeren met zonnebrand met een hogere factor, hoe hoger de factor hoe langer en beter je beschermd blijft.
UV-straling van de zonnebank
Wanneer je naar de zonnebank gaat, wordt je in een kort tijd blootgesteld aan een hoge dosis UV. Je krijgt er een mooi bruin kleurtje van, maar dit verhoogt ook de kans op huidkanker. Uiteindelijk verdwijnt het bruine kleurtje, maar de huid blijft beschadigd.
Last van een verdachte moedervlek? Boek nu kosteloos een afspraak bij Medihealthgroup en laat je onderzoeken.