Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

De ontwikkeling van COPD klachten

14 september 2022
MediHealthGroup COPD onderzoek ziekteverloop

COPD is een chronische ziekte. Dit houdt in dat je helaas niet meer kan genezen van de ziekte, maar dat je hier de rest van je leven last van zult hebben. De ontwikkeling van COPD klachten en ziekteverloop in verdere fases van jouw leven is afhankelijk van vele factoren. Een gezonde levensstijl en de juiste behandelingen kunnen de invloed van COPD op jouw levensverwachting namelijk beïnvloeden. Er worden verschillende fases van COPD geïdentificeerd die het verloop van de ziekte duidelijk weergeven.

Ontwikkeling COPD

De ziekte COPD ontwikkelt bij iedereen hetzelfde. Echter, het verschilt wel per persoon in welke levensfase zij COPD krijgen. De meeste mensen krijgen past rond hun 40ste levensjaar te maken met de ziekte. Anderzijds krijgen sommige op jongere leeftijd al COPD dit heeft dan een erfelijke oorzaak. De ziektelast, de ernst van jouw COPD klachten, kan ook enorm verschillen per persoon.

Lichte COPD klachten

Wanneer je lichte COPD klachten hebt, betekent dit dat je vrij weinig last hebt van klachten. In dit geval zullen de helft van jouw longen nog goed functioneren. Daarbij worden de klachten niet plotseling erger. De dokter zal jou vragen om af en toe op controle langs te komen om de ontwikkeling van jouw COPD te monitoren. Belangrijk is wel om een gezonde levensstijl te behouden en voldoende te bewegen.

Matige COPD klachten

Vervolgens, kan je ook over matige COPD klachten beschikken. Wanneer jij last hebt van matige klachten zal jij jouw manier van leven noodgedwongen moeten aanpassen. Gezonder eten en voldoende bewegen, zijn de eerste stappen. Daarbij zal je gevraagd worden om regelmatig op controle te komen bij de huisarts. Deze zal je zelfs soms naar de longarts of longverpleegkundige moeten doorverwijzen. Daarnaast zou het raadzaam zijn om bij een fysiotherapeut langs te gaan, jullie zouden samen een speciaal bewegingsprogramma kunnen opstellen die jou een betere kwaliteit van leven geeft.

Ernstige COPD

Als laatste, wordt er een ernstige vorm van COPD klachten geidentificeerd. Wanneer jij deze klachten hebt, zal je misschien extra zuurstof nodig hebben omdat je te benauwd bent. Daarnaast zou het raadzaam zijn om je in een rolstoel te verplaatsen. Sommige mensen liggen noodgedwongen veel op bed om de klachten dragelijk te maken.

De ontwikkeling van COPD klachten

Laatste fase van COPD

Zoals eerder gezegd is COPD een chronische ziekte waarbij de klachten langzaam maar zeker verergeren. Vooral in de laatste fase van COPD zullen jouw klachten sneller verergeren. Daarom wordt deze fase ook wel de palliatieve fase genoemd. In deze fase start je een traject met de arts om jouw klachten zo dragelijk mogelijk te maken. De zorg is in dit geval op jouw welzijn en niet op het beter worden gericht. Helaas zijn ziekenhuisbezoeken een regelmatige bezigheid en zal je intensief begeleid worden door een team aan longartsen. Hoe lang deze fase zal duren is opnieuw persoonsgebonden.

Meten is weten

COPD ontwikkelt zich dus in de beginnende stadia langzaam. Vroegtijdig de diagnose COPD stellen zal dus van grote invloed zijn op jouw levensverwachting, maar vooral de kwaliteit van jouw leven.

Het is daarom nog belangrijker om hier onderzoek naar te laten doen, hoe eerder COPD ontdekt wordt hoe sneller een passende behandeling opgestart kan worden waarmee je jouw kans op een aangenaam leven vergroot.

Maak een kosteloze afspraak bij MediHealthGroup voor jouw COPD onderzoek.

Alle voordelen van een COPD (long) onderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het MediHealthGroup COPD-onderzoek. Beantwoord de online vragenlijst en maak een afspraak om jou op COPD te testen!

  • Maak kosteloos een afspraak
  • Vroegtijdige opsporing en behandeling van COPD
  • Verwijzing naar longarts indien nodig
  • Rapport opgesteld door een huisarts
Boek jouw afspraak!
Deel dit artikel

Relevante artikelen