Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Omgaan met een COPD longaanval

14 september 2022
MediHealthGroup Omgaan met een COPD longaanval

Wanneer je COPD hebt kan het voorkomen dat je weinig klachten hebt. Helaas hebben sommige mensen meer pech dan andere en krijgen zij regelmatig te maken met een longaanval. Belangrijk is dan om kalm te blijven en te weten hoe je het beste kan omgaan met een COPD longaanval.

Longaanval

Allereerst, een kleine uitleg van hoe de longaanval zal aanvoelen zodat je gemakkelijker herkent wanneer je te maken hebt met een longaanval. Het wordt over het algemeen gedefinieerd als een heftige, maar vooral nare ervaring. Je voelt in een korte tijd langzaam en plotseling jouw COPD klachten veel heviger worden dan normaal. Bij iedereen zal dit net anders aanvoelen. Over het algemeen zal je de volgende symptomen vertonen:

 • Heviger hoesten dan normaal;
 • Meer en daarnaast taaier slijm hebben dan normaal;
 • Benauwder voelen dan dat jij je normaal voelt.

 

Wat te doen tijdens een longaanval

Het is uiterst belangrijk om de juiste vervolgstappen te nemen wanneer je bovenstaande symptomen herkent. Allereerst zorg je daarmee dat de aanval minder erg zal worden. Daarnaast kan je wellicht een ziekenhuis opname voorkomen. De belangrijkste acties die je tijdens zo’n aanval kan ondernemen:

 • Probeer zo kalm mogelijk te blijven ondanks dat je misschien paniek voelt opborrelen;
 • Twijfel niet om hulp te vragen aan bijvoorbeeld jouw huisarts of medisch begeleider;
 • Pas jouw longaanval actieplan toe die je samen met jouw arts hebt opgesteld;
 • Wanneer je deze nog niet hebt opgesteld, is het belangrijk om vroeg in je aanval contact op te nemen met je huisarts of longarts. Je kan bespreken om langs te komen of jouw medicijnen aan te passen.

MediHealthGroup Wat te doen tijdens een longaanval

Variabele klachten

Je klachten zullen tijdens een longaanval niet altijd hetzelfde zijn. Je klachten zullen namelijk door de jaren heen schommelen van minder erg naar erger. Houd daarom altijd een actueel actieplan bij. Zo zouden er bijvoorbeeld extra medicijnen voorgeschreven kunnen worden bij het opstellen van een hernieuwd actieplan.

Meten is weten

COPD ontwikkelt zich dus in de beginnende stadia langzaam. Vroegtijdig de diagnose COPD stellen zal dus van grote invloed zijn op jouw levensverwachting, maar vooral de kwaliteit van jouw leven.

Het is daarom nog belangrijker om hier onderzoek naar te laten doen, hoe eerder COPD ontdekt wordt hoe sneller een passende behandeling opgestart kan worden waarmee je jouw kans op een aangenaam leven vergroot.

Maak een kosteloze afspraak bij MediHealthGroup voor jouw COPD onderzoek.

 

Alle voordelen van een COPD (long) onderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het MediHealthGroup COPD-onderzoek. Beantwoord de online vragenlijst en maak een afspraak om jou op COPD te testen!

 • Maak kosteloos een afspraak
 • Vroegtijdige opsporing en behandeling van COPD
 • Verwijzing naar longarts indien nodig
 • Rapport opgesteld door een huisarts
Boek jouw afspraak!
Deel dit artikel

Relevante artikelen