Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat is een merkelcelcarcinoom

16 september 2022
Huidonderzoek MediHealthGroup

Je ziet een vreemd plekje op de huid en kiest ervoor om deze toch even te laten checken. Na het laten controleren vertelt de dokter dat je een erg bijzonder plekje hebt, maar dat dit helaas geen goed nieuws is. Het plekje is een merkelcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker werd in 2021 bij slechts 196 mensen gediagnostiseerd. Nu zit je vast met een hele hoop vragen; want wat is een merkelcelcarcinoom nou eigenlijk, hoe ziet het eruit, waar komt deze voornamelijk voor en wat zullen jouw vooruitzichten zijn?

Kleine introductie van de merkelcelcarcinoom

Een merkelcelcarcinoom is een hele bijzondere vorm van kanker. De kans is dus heel klein dat je deze soort huidkanker hebt. Wetenschappers weten niet zeker waardoor deze vorm ontstaat, maar denken dat deze vorm kanker uit merkelcellen ontstaat. Vandaar dus ook de naam.

Herkennen van merkelcelcarcinoom

Belangrijk is om deze bijzondere vorm vroegtijdig te herkennen. Vaak is dit plekje te herkennen aan een roze, rode of rood-paarachtig knobbeltje, maar het kan ook een klein bultje in deze kleur zijn. De knobbel heeft een ronde of ovale vorm en voelt stevig aan. Over het algemeen doet deze knobbel geen pijn. De knobbel kan overal op het lichaam voorkomen, maar net als de meeste vormen van huidkanker komt het knobbeltje of bultje voornamelijk voor op plekken die veel aan de zon worden blootgesteld. Denk hierbij aan plekken zoals jouw handen, onderarmen of hoofd. Daarbij kan het plekje ook op de romp voorkomen.

Wat is een merkelcelcarcinoom

Vervolgstappen van de behandeling

Een merkelcercarcinoom kan uitzaaien naar de lymfeklieren. Via daar kan de tumor uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Dit komt omdat de witte bloedcellen bij de lymfeklieren worden geïnfecteerd. Via het bloed kan de tumor dan ook uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Denk hierbij aan de longen, hersenen, lever of juist andere plekken op de huid. Zoals bij de meeste vormen van kanker is de behandeling sterk afhankelijk van de grootte, plaats stadium, jouw lichamelijke gezondheid en jouw eigen wensen en voorkeuren. Bij de merkelcelcarcinoom wordt het stadium gebaseerd op de TNM-indeling:

  • De T van TNM-indeling staat voor Tumor. Er wordt voor de T-score gekeken naar hoe groot jouw tumor is en of jouw tumor al is doorgegroeid in omliggend weefsel.
  • De N van TNM-indeling staat voor Node (lymfeklier). Hier wordt er gekeken of jouw tumor is uitgezaaid naar jouw lymfeklieren.
  • De M van TNM-indeling staat voor metastasen. Bij dit onderdeel wordt er gekeken of er inmiddels uitzaaiingen naar andere plekken in jouw lichaam aanwezig zijn. Denk hierbij aan jouw botten of andere organen.

 

Stadiumindeling en vooruitzichten

Waarbij er 4 stadia worden geïdentificeerd bij een merkelcelcarcinoom:

  • Stadium 1: de tumor is kleiner dan 2 cm
  • Stadium 2: de tumor is groter of gelijk aan 2 cm
  • Stadium 3: er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren
  • Stadium 4: er zijn uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam, bijvoorbeeld de lever of de longen

Jouw vooruitzichten van wanneer je een merkelcelcarcinoom hebt hangen af van:

  • het stadium van de ziekte bij diagnose
  • de plaats van de tumor
  • de leeftijd
  • of er nog andere ziekten zijn

 

Meten is weten

Huidkanker is goed te behandelen zolang je maar vroegtijdig het identificeert om te voorkomen dat je in het stadium van uitzaaiing terecht komt. De kans op het opnieuw krijgen van huidkanker als je het al eerder hebt gehad is groot. Het is daarom voor deze mensen nog belangrijk om zich iedere 3 tot 6 maanden te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Gelukkig kan deze controle kosteloos uitgevoerd worden bij MediHealthGroup. Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor de scan van jouw eerste plekje bij MediHealthGroup

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen