Wanneer jouw cholesterol te hoog is, kan het soms zo zijn dat de dokter jou medicijnen gaat voorschrijven. Er is verschillende medicatie voor het verlagen van jouw cholesterol, bekijk hier welke soorten medicijnen er zijn om cholesterol te verlagen en bepaal samen met jouw huisarts welke geschikt is voor jou!
Statine als medicijn voor cholesterol verlaging
Het medicijn dat het meest wordt voorgeschreven wanneer iemand een te hoog cholesterol heeft is Statine. Statine is een cholesterolsyntheseremmer. Dit betekent dat statine de aanmaak van cholesterol in de lever onderdrukt. Daardoor is het een medicijn met een hele krachtige werking. Statine kan het cholesterol met 25 tot 45% verlagen. Daarbij vertraagt statine het proces van slagaderverkalking en zorgt het dat de binnenwand van de slagader minder snel geïrriteerd is. Het nadeel van statine is dat een veel voorkomende bijwerking spierpijn is.
Overige medicatie voor cholesterolverlaging
Er zijn nog meer cholesterolverlagers, maar deze worden niet zo snel voorgeschreven. Hieronder valt galzuurbindende harsen. Gal is een grondstof van cholesterol waardoor je cholesterol dus verlaagd wordt omdat deze gebonden wordt wanneer je dit medicijn slikt. Fibraten is een andere vorm van cholesterolverlagende medicatie, deze kunnen het triglyceridengehalte verlagen. Nicotinezuurderivaten remmen de afbraak van vetten en hiermee remmen zij ook het lichaam in het aanmaken van cholesterol. Als laatste kan de dokter cholesterolabsorptieremmers voorschrijven. Deze remmen de opname van cholesterol in de darmen en verlagen daarmee het cholesterollevel.
PCSK9-remmers als laatste redmiddel
Als laatste medicijn, die pas sinds kort voorgeschreven kan worden, kan de dokter PCSK9-remmers voorschrijven. Dit medicijn verlaagt het LDL-cholesterolgehalte. Dit wordt ook wel als het slechte cholesterol gezien dat zich in het bloed bevindt. Waarom dit medicijn niet of nauwelijks voorgeschreven wordt door de dokter, is omdat het een duur medicijn is. Alleen wanneer alle andere cholesterolverlagers niet doeltreffend zijn voor jou, zal de dokter dit medicijn aan je voorschrijven. Er zijn nog maar weinig langdurende onderzoeken naar dit medicijn gedaan dus er is nog weinig verder bekend over dit medicijn.
Invloed van medicatie meten
Door het slikken van cholesterolverlagers kan je ervoor zorgen dat je cholesterol daalt. Om erachter te komen of de medicijnen en de aangepaste levensstijl voldoende invloed hebben gehad op jouw cholesterol moet je jouw cholesterol opnieuw laten meten. Dit komt omdat je zelf niet kan voelen of jouw cholesterol gedaald is. Meestal kan je na ongeveer 3 maanden nadat je gestart bent met de medicatie verschil zien in jouw cholesterolwaarde.
Wanneer het cholesterol op de streefwaarde zit hoef jij je nog maar 1 keer per jaar je te laten testen. Je kan dan advies vragen aan jouw huisarts of het nodig is om de medicatie te blijven slikken.
Laat jouw cholesterolwaarde meten bij MediHealthGroup en kom na zeven minuten al te weten wat jouw cholesterolwaarde is.