Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Longcovid patiënten en afwijkende saturatie

24 november 2022
saturatie meten longcovidpatienten

Herken je het ook dat wanneer je een kleine inspanning levert je al snel kortademig bent, dit kan een gevolg zijn van het covid-19 virus. Andere symptomen kunnen zijn vermoeidheid, spierpijn, hartkloppingen en vergeetachtigheid. Wanneer je het covid-19 virus hebt opgelopen en na de genezing hiervan nog een van de bovenstaande symptomen ervaart, kan het zijn dat je last hebt van longcovid. Maar wat is longcovid precies? En hoe kan dit je zuurstofwaarde ook wel saturatie in je bloed beïnvloeden? Dat wordt verder in deze blog besproken.

verlaagde saturatie en longcovid

Longcovid patiënt

Volgens het RIVM is longcovid het langdurig behouden van klachten nadat er sprake is geweest van Covid-19. De klachten die horen bij longcovid komen niet alleen voor bij mensen die in het ziekenhuis gelegen hebben maar ook bij mensen die thuis zijn genezen van het virus. Als je last heb van de symptomen van longcovid en je een saturatietest laat uitvoeren kan het zijn dat je resultaten afwijken van de ‘normaal waarde’.

Een saturatietest is een test die de zuurstofwaarde in je bloed meet. Bij een gezonde saturatie ligt de zuurstofwaarde tussen de 95 en de 100 procent. Een saturatie apparaat zet je met een knijper op de vinger. Het apparaat werkt aan de hand van licht, het meet hoeveel licht er door de vinger heen komt en drukt dit uit in een percentage.  Als jouw resultaat hiervan afwijkt is het verstandig om nader onderzoek te laten uitvoeren.

Wanneer sprake van desaturatie?

Wanneer jouw saturatie onder de 95% ligt spreek je van desaturatie. Te weinig zuurstof in bloed kan verschillende oorzaken hebben:

  • Ademhalingsproblematiek; je zou mogelijk astma, COPD of een andere ademhalingsziekte kunnen hebben.
  • Hartdecompensatie; een hartdecompensatie kan ervoor zorgen dat er vocht in de longen komt. Hierdoor kan het zo zijn dat er te weinig zuurstof wordt opgenomen vanuit de longen in het bloed.
  • Slaapapneu; bij slaapapneu krijg je ‘s avonds te weinig zuurstof in het bloed. Dit komt omdat je tijdens het slapen stop met ademhalen voor tientallen seconden tot enkele minuten. Dit kan meerdere keren per nacht voorkomen.
Deel dit artikel

Relevante artikelen