Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Longaanval bij COPD

25 november 2022
longaanval en COPD

COPD staat voor chronische obstructieve longziekte en is een progressieve chronische ziekte. Dit houdt in dat de klachten met de tijd zullen verergeren en dat je helaas niet meer kan genezen. Bij COPD kunnen de longen niet meer zorgen voor een goede ademhaling. Je krijgt minder zuurstof binnen waardoor dagelijkse bezigheden opeens meer energie gaan vergen dan normaal.  De ontwikkeling van COPD klachten en ziekteverloop in verdere fases van jouw leven zijn afhankelijk van vele factoren. Een gezonde levensstijl en de juiste behandelingen kunnen de invloed van COPD op jouw levensverwachting namelijk beïnvloeden.

longaanval en COPD

Als de klachten van het een op het andere moment erger worden, kan het zo zijn dat er sprake is van een longaanval. Bij een longaanval verergeren de klachten voor minstens 48 uur lang, iedereen met COPD ervaart dit anders. Het is belangrijk dat de longaanval herkend wordt en dat er snel naar gehandeld word. Dit om een ziekenhuis opname te voorkomen een longaanval wordt vaak als heftig ervaren, maar hoe herken ik de klachten?

De klachten die voornamelijk verergeren bij een longaanval zijn:

  • Duidelijk meer hoesten dan normaal;
  • Meer en taaier slijm;
  • Meer benauwd zijn dan in normale situaties;

Wanneer de COPD bij een patiënt al een ernstige vorm heeft, zal je meer last hebben van longaanvallen. Bespreek daarom met je arts wat voor jou ‘normale’ situaties zijn. Ook wordt er geadviseerd om een actieplan op te stellen. In dit actieplan wordt er besproken wat er gedaan kan worden wanneer er sprake is van een longaanval.

longaanval en puffer inhaleren

COPD ontwikkelt zich dus in de beginnende stadia langzaam. Vroegtijdig de diagnose COPD stellen zal dus van grote invloed zijn op jouw levensverwachting, maar vooral de kwaliteit van jouw leven.

Het is daarom nog belangrijker om hier onderzoek naar te laten doen, hoe eerder COPD ontdekt wordt hoe sneller een passende behandeling opgestart kan worden waarmee je jouw kans op een aangenaam leven vergroot.

Maak een kosteloze afspraak bij MediHealthGroup voor jouw COPD onderzoek.

 

Deel dit artikel

Relevante artikelen