Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Hoe kan ik verantwoord zonnen?

7 september 2022

Optimaal beschermen tegen de zon

De zomer komt eraan, het is weer langer licht, de temperaturen lopen heerlijk op en de zon is regelmatig aan de hemel te vinden. Je bevindt je weer vaker buiten en neemt lekker veel vitamine D op. Helaas is deze overdosis aan zonnestralen na de wintermaanden erg gevaarlijk voor je huid. De kans op het krijgen van een rood verbrande huid na een dagje in de zon te hebben gezeten is erg groot. Juist in deze periode is het daarom nóg belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van het zonlicht. Hoe kan jij jezelf ultiem beschermen tegen de schadelijke stralingen. Lees daarom onze tips om je optimaal te beschermen tegen de zon!

Zoek schaduw op

De meest voor de hand liggende manier om je te beschermen tegen de zon is door regelmatig in de schaduw te zitten. Kies ervoor om onder een heerlijke parasol te liggen of onder de schaduw van een mooie grote boom. Vooral tussen twaalf uur en drie uur ’s middags loop je het meeste risico op verbranding van de huid. Nog belangrijker is het dus, om tijdens deze periode ervoor te kiezen om jouw huid te beschermen. Je kan de schaduw opzoeken of de huid bedekken met kleding.

Bepaal de zonkracht

De tweede tip is om aan begin van de dag te bekijken wat de zonkracht zal worden. Dit is een maatstaf om te meten hoeveel Uv-straling in het zonlicht aanwezig is en hoe snel jouw huid hierdoor zal verbranden. Soms lijkt het namelijk bewolkt en denken vele mensen dat zij beschermd zijn tegen de zon door de bewolking. Echter, is dit dan niet het geval. Onderschat de kracht van de zon niet en bekijk altijd de hoeveelheid Uv-straling die aanwezig is door de zonkracht te bepalen.

Bepaal de zonkracht

Smeer in met zonnebrand

De volgende tip is om jouw huid regelmatig in te smeren met zonnebrand. Kies een factor uit die bij jouw huid past en zorg ervoor dat jij je een half uur voordat je in de zon gaat liggen al hebt ingesmeerd. Het is namelijk belangrijk om de zonnebrand de tijd te geven in je huid te trekken. Vooral als je het water in gaat is het belangrijk om een half uur te wachten zodat je niet direct de zonnebrand eraf wast. Smeer jezelf daarnaast regelmatig en dik in. Het beste is om iedere twee uur een nieuwe laag zonnebrand aan te brengen. Doe dit op de huid die wordt blootgesteld aan de zon. Door veel transpiratie, zwemmen en afdrogen verliest zonnebrand zijn beschermende werking waardoor het regelmatig her aanbrengen van zonnebrand essentieel is.

Vermijd alcohol

Tip vier is een eigenaardige tip, maar wel een belangrijke tip op te onthouden voor als je in de zon gaat liggen. Het is namelijk verstandig om alcohol tijdens een dagje zonnen te vermijden. Nu vraag jij je waarschijnlijk af: Waarom? Dit heeft een logische verklaring, alcohol zorgt er namelijk voor dat jouw bloedvaten verwijden. Wanneer dit gebeurt kan je huid sneller verbranden. Daarnaast onttrekt alcohol vocht uit het lichaam wat weer zorgt voor uitdroging en het sneller oud worden van de huid.

beschermen tegen zon

Meten is weten

Je kan dus concluderen dat je een groter risico loopt op huidkanker als jouw huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht en jij jouw huid niet goed beschermd. Het is daarom voor mensen die veel aan zonlicht worden blootgesteld, of vroeger zijn blootgesteld om zich jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor een huidonderzoek bij MediHealthGroup.

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen