Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat is de Gleason-score?

12 september 2022
Onderzoek Prostaatkanker

Wanneer je de diagnose van prostaatkanker krijgt, moet er een behandelplan opgesteld worden. Dit plan bepaalt precies wat de vervolgstappen zijn om jou te genezen ofwel de ziekte remmen en klachten minimaliseren. Het behandelplan is gebaseerd op eerdere onderzoeken naar de tumor. Hieronder valt de PSA-waarde meting, Gleason-score of graad-groep (ISUP grade group), rectaal onderzoek, MRI-scan en/of een PSMA PET-CT-scan. Waarom wil de dokter graag de Gleason-score bepalen, want wat meet de Gleason-score precies?

Waar komt de Gleason-score vandaan?

Allereerst een kleine uitleg over de Gleason-score, dit gradatiesysteem is vernoemd naar Donald Gleason, een patholoog die samen met collega’s dit systeem heeft ontwikkeld. Met dit systeem wilde Donald kunnen bepalen hoe agressief de prostaatkanker precies is. Er wordt een cijfer tussen de 6 en 10 gegeven aan tumor. Hoe hoger het getal is, des te agressiever de tumor is.

Uitvoering van Gleason-score meting

Wanneer de patholoog wil bepalen wat de Gleason-score is zal er bij jou een stukje weefsel verwijderd worden uit de prostaat. Vervolgens wordt dit stukje weefsel onder een microscoop onderzocht. Daarna wordt bepaald in welke mate de prostaatcellen afwijken van gezonde prostaatcellen. Dit wordt gedaan door allereerst te bekijken hoe agressief de meest voorkomende kankercellen zijn en dit op te tellen bij de agressiviteit van de kankercellen die daarna het meest voorkomen.

Meest afwijkende kankercellen krijgen een score van 5 de minst afwijkende cellen krijgen een lagere score van 3. Deze twee scores worden dan bij elkaar opgeteld om het totaalbeeld te bepalen van de agressiviteit van de kanker.

gleason-score

ISUP afgeleid van Gleason-score

Daarbovenop is er een andere methode om de agressiviteit van de prostaatkanker te categoriseren is de ISUP. Deze methode is gebaseerd op de Gleason-score en loopt van 1 t/m 5:

  • ISUP 1: Gleason-score 6 (of minder)
  • ISUP 2: Gleason-score 3+4=7
  • ISUP 3: Gleason-score 4+3=7
  • ISUP 4: Gleason-score 8
  • ISUP 5: Gleason-score 9-10

Meten is weten

Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam en geeft zeker in het begin geen klachten. Wel stijgt de PSA waarde in het bloed. De meeste mannen merken daarom ook niet dat zij prostaatkanker hebben.  

Het is daarom nog belangrijker om hier ieder jaar onderzoek naar te laten doen, hoe eerder dit ontdekt wordt hoe sneller een passende behandeling opgestart kan worden waarmee je jouw kans op een beter vooruitzicht vergroot.

Maak een afspraak bij MediHealthGroup voor jouw prostaatonderzoek voor slechts €27,-.   

Voordelen van het MediHealthGroup prostaatonderzoek

Bekijk alle voordelen van het boeken van een afspraak bij MediHealthGroup voor een prostaatonderzoek en boek nu jouw afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Vroegtijdige opsporing van prostaatproblemen
  • Rapport met een behandelplan door een huisarts
  • Unieke samenwerking van artsen en specialisten
Maak direct een afspraak
Deel dit artikel

Relevante artikelen