Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat kan ik eten met diabetes?

8 september 2022
Eten met diabetes

Je komt erachter dat je diabetes type 2 hebt. Dit kan misschien als een schok aankomen, maar belangrijk is dan wel op verschillende veranderingen in je levensstijl te maken. Waar kan je het beste beginnen om op een gezonde manier door het leven te gaan, wat kan je eten met diabetes?

Waarom een gezond gewicht

Voor mensen met diabetes type 2 is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Wanneer je met diabetes type 2 afvalt kan het zo zijn dat jouw cellen gevoeliger gaan worden voor insuline waardoor je wellicht een betere bloeddruk en cholesterolwaarde kan krijgen. Dit kan er zelfs toe leiden dat het niet meer nodig is om medicijnen in te nemen.

Schijf van vijf eten

Voor mensen met diabetes is het essentieel om een gezond en gebalanceerd dieet te hebben. Handig hiervoor, is gebruik te maken van de schijf van vijf. De schijf schrijft voor dat je vooral veel groente en fruit moet eten. Daarbij is het belangrijk om meer volkoren producten en minder vlees te eten. Ook moeten vaste vetten, zoals boter, vermeden worden.

Schijf van vijf

Glucosespiegel onder controle houden

Vervolgens moet de suikerspiegel op pijl gehouden worden. Dit kan je proberen, door in de gaten te houden hoeveel koolhydraten je binnen krijgt. Koolhydraten worden door het lichaam vooral in glucose omgezet. Wanneer je dus veel koolhydraten binnen krijgt, krijg je meer glucose in je lichaam. Door de toename in glucose kan je suikerspiegel pieken en veel gaan fluctueren. Wanneer je vooral producten met een lage glycemische index eet, zal je dit beter onder controle kunnen houden.

Alcohol als boosdoener

Naast het opletten met eten als je diabetes hebt, moet je ook rekening houden met drinken. Het is namelijk belangrijk om je alcohol consumptie te minderen. Dit betekent helaas niet dat je jouw alcoholconsumptie kan opsparen. Je zal echt dagelijks moeten minderen voor jouw gezondheid. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je sneller een hypo krijgt, ook wel een te laag bloedglucosegehalte en er dus weer veer schommeling zit in jouw suikerspiegel.

Diabetes type 2 herkennen

Diabetes type 2 is lastig te herkennen. Dit komt omdat veel symptomen lijken op symptomen die iedereen wel is heeft. Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes type 2 hebben. Twijfel je nou of je diabetes hebt en je jouw levensstijl moet veranderen? Of wil je gewoon graag achterhalen of je misschien diabetes hebt?

Laat je dan testen bij MediHealthGroup en kom binnen 4 minuten er achter of het voor jou verstandig is om bovenstaande tips toe passen op jouw levensstijl.

Bekijk de voordelen!

Bekijk hier alle voordelen van het MediHealthGroup diabetes onderzoek.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een half uur jouw bloedsuikerwaardes opgestuurd
  • Meet jouw glucosewaarde over meer dan 2 maanden
Boek jouw afspraak
Deel dit artikel

Relevante artikelen