Helaas is prostaatkanker een vorm van kanker die bij 5 tot 10% van de mannelijke bevolking voorkomt. Meestal ontstaat prostaatkanker op latere leeftijd, maar leeftijd is niet de enige factor die meespeelt. Soms is namelijk de erfelijke aanleg voor prostaatkanker de oorzaak.
Erfelijkheid en prostaatkanker
Allereerst een kleine uitleg over kanker en erfelijkheid. Kanker op zichzelf is namelijk niet erfelijk. Je kan echter wel de erfelijke aanleg hebben voor kanker. Iemand die erfelijke aanleg heeft voor kanker, heeft dus een groter risico op het krijgen van kanker. Dit komt door gen mutaties. Gen mutaties zijn veranderingen in de gen. Deze veranderingen in genen kunnen wel doorgegeven worden door bijvoorbeeld een van jouw ouders.
Veranderingen in genen
Inmiddels zijn er een aantal veranderingen in genen geïdentificeerd die kunnen duiden op een verhoogde kans op het krijgen van prostaatkanker. De bekendste varianten hiervan is de BRCA2-gen en de HOXB13-gen. Dit zijn varianten die in ieder geval zijn geïdentificeerd, maar waarschijnlijk spelen een hoop andere genen ook een rol in de erfelijke aanleg van kanker.
Kenmerken erfelijkheid prostaatkanker
Gelukkig is het inmiddels wel mogelijk om samen met een arts vast te stellen of jij erfelijke aanleg hebt voor kanker. Hiervoor zal de dokter eerst willen vaststellen of kanker in de familie voorkomt. Er zijn hierbij een aantal maatstaven die de dokter aanhoudt. Er is name sprake van mogelijke aanleg voor prostaatkanker wanneer:
- 3 of meer familieleden prostaatkanker hebben;
- Er in jouw familie 2 of meer mannen zijn die op hun 55ste al prostaatkanker kregen. Hierbij wordt wel een onderscheid gemaakt, dit geldt alleen voor eerste en tweedegraads familieleden. Dit zijn dus vader, zoon, broer en opa of kleinzoon;
- Wanneer er borstkanker of eierstokkanker in de familie voorkomt bij vrouwen onder de 50 jaar;
- Wanneer jijzelf of een familielid een mutatie in het BRCA2-gen heeft.
Heeft jouw familie één van deze kenmerken, of heb jij misschien een vriend die voldoet aan één van deze kenmerken? Dan is er sprake van een erfelijke aanleg voor prostaatkanker. Je zou dan door je huisarts verwezen kunnen worden naar het ziekenhuis om daar verder onderzoek te doen naar de erfelijkheid door middel van een stamboomonderzoek. Soms kan er ook een DNA-onderzoek gedaan worden.
Wat jij zelf kan doen en tevens uiterst belangrijk is om tussen je 45ste en 50e een controle-onderzoek te doen. Bij dit onderzoek wordt jouw PSA-waarde gemeten in jouw bloed.
Meten is weten
Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam en geeft zeker in het begin geen klachten. Wel stijgt de PSA waarde in het bloed. De meeste mannen merken daarom ook niet dat zij prostaatkanker hebben.
Het is daarom nog belangrijker om hier ieder jaar onderzoek naar te laten doen, hoe eerder dit ontdekt wordt hoe sneller een passende behandeling opgestart kan worden waarmee je jouw kans op een beter vooruitzicht vergroot.
Maak een afspraak bij MediHealthGroup voor jouw prostaatonderzoek voor slechts €27,-.