Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Diabetes type 2 en het toedienen van insuline

13 september 2022
Diabetes type 2 insulinepen MediHealthGroup

Diabetes type 2 en insuline 

Diabetes type 2 is een aandoening die goed te behandelen is. Allereerst is het belangrijk dat je een gebalanceerd dieet volgt, daarbij wordt veel beweging aangeraden en als laatste optie kan men medicijnen gebruiken. Hierdoor valt er relatief goed te leven met diabetes type 2. Ondanks dit, kan het nog steeds voorkomen dat je bloedsuiker toch te hoog blijft. Wanneer dit het geval is, behoor je insuline toe te dienen.

Bij diabetes type 1 wordt de insuline met een insulinepomp toegediend. Aan deze pomp zit een slangetje met aan het uiteinde een katheter. Via deze katheter wordt er handmatig insuline in het lichaam gebracht. Bij diabetes type 2 wordt er echter gebruik gemaakt van een insulinepen.

te hoge bloedsuiker

De insulinepen

Allereerst een kleine uitleg van de insulinepen: De insulinepen is een spuit gevuld met insuline met aan de achterkant een naald. Deze dient iemand met diabetes type 2 zelf toe te dienen. Het is begrijpelijk dat dit eng kan zijn. Oefen daarom goed met prikken, kijk meerdere filmpjes hoe je een pen toedient of raadpleeg een specialist voor tips.

De nodige insulinedosis dat iemand met diabetes type 2 moet krijgen, varieert per persoon. Het gemiddelde ligt vaak tussen de 8 tot 20 spuitjes per dag. Overleg de eenheden met een specialist.

Beste plek om te prikken

De meest toegankelijke plek om te prikken is in de buik of in de bovenbeen. Wanneer er in de buik wordt geprikt wordt de insuline snel opgenomen. Bij kinderen moet er geprikt worden 3 cm vanaf de navel. Bij volwassenen is dit 1 cm van de navel. Probeer elke keer op een andere plek te prikken. Er wordt aangeraden om elke keer 1 cm vanaf de oude plek te prikken. Wanneer er te vaak achterelkaar op dezelfde plek wordt geprikt kan er weefsel schade ontstaan.

Diabetes type 2 herkennen

Het kan goed zijn dat je niet zeker weet of jij diabetes type 2 hebt en er baat bij hebt om insuline te spuiten. Diabetes type 2 is namelijk lastig te herkennen. Dit komt omdat veel symptomen lijken op symptomen die iedereen wel is heeft. Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes type 2 hebben. Twijfel je nou of je diabetes hebt en je jouw levensstijl moet veranderen? Of wil je gewoon graag achterhalen of je misschien diabetes hebt?

Laat je dan testen bij MediHealthGroup en kom binnen 4 minuten er achter of het voor jou verstandig is om bovenstaande tips toe passen op jouw levensstijl.

Deel dit artikel

Relevante artikelen