Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

De werking van de Hba1c test

7 september 2022
diabetes type 2

Diagnose diabetes type 2

Diabetes type 2 is lastig te herkennen. Dit komt omdat veel symptomen lijken op symptomen die iedereen wel eens heeft. Dit zijn symptomen zoals: dorst, vermoeidheid, veel plassen, last van de ogen en jeuk.

Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes type 2 hebben. Om dit toch te diagnosticeren wordt er gebruik gemaakt van de HbA1c test. Deze test geeft binnen 4 minuten een inzicht in jouw glucosespiegel.

Bij diabetes is het suikergehalte ook wel glucosegehalte te hoog in het bloed te hoog. Glucose wordt geconsumeerd via voedsel. Voedsel die een hoge concentratie glucose bevat, moet worden opgenomen door het lichaam. Bij diabetes type 2 kunnen jouw cellen de glucose niet goed opnemen. De glucose dwarrelt rond door het lichaam en het zal een verbinding gaan maken met zuurstofcellen, ook wel hemoglobine genoemd. Als die verbinding eenmaal gemaakt is zal deze verbinding niet meer loslaten. Een andere naam voor de verbinding is hemoglobine A1c (HbA1c). Hoe meer glucose er door het lichaam dwarrelt wanneer je diabetes hebt, hoe hoger het Hba1c gehalte zal zijn.

hba1c werking

Betrouwbaarheid van de test

De HBa1c test kan een betrouwbare meeting geven over jouw suikerspiegel van de afgelopen twee á drie maanden. Dit komt doordat je Hba1c gehalte niet wordt beïnvloed door bijvoorbeeld medicatie of actuele diëten. Daarbovenop is de levensduur van Hba1c verbinding maar liefst 2 tot 3 maanden. De uitslag van deze test is daarom betrouwbaarder dan een normale glucosetest omdat de uitslag niet wordt beïnvloed door factoren van buitenaf.

Bij een normale glucosetest wordt er een meeting gedaan, deze meting meet jouw glucosespiegel enkel op dat moment. Hierdoor kan er ook wel gesproken worden van een momentopname. Wanneer je de dag ervoor veel glucose geconsumeerd heb, zal de glucosetest aangeven dat je een hoog glucose gehalte hebt. Dit is een logisch resultaat, maar dit maakt het niet accuraat en zeker niet om daaruit een diagnose te stellen.

Wanneer je de Hba1c test en de glucosetest tegenover elkaar zet, zal de Hb1ac test het glucosegehalte meten over de afgelopen 3 maanden. Zo heb je een betrouwbaarder overzicht over de glucosewaardes dan wanneer er een moment opname wordt gemeten.

Op een snelle en betrouwbare manier jouw glucosegehalte meten?

Maak een afspraak bij MediHealthGroup om jouw bloedsuikerlevels in kaart te brengen.

  • Boek een afspraak een half uur van te voren
  • Krijg binnen een half uur uw bloedsuikerwaardes opgestuurd
  • Gevestigd door heel Nederland
Deel dit artikel

Relevante artikelen