Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Behandelingen voor huidkanker

7 september 2022
Behandelingen huidkanker

Verschillende behandelingen bij huidkanker

Bij de drie verschillende vormen van huidkanker heeft elke vorm andere manieren van behandelingen. De drie verschillende vormen zijn: Basaalcelcarcinoom (BCC), Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en Melanoom.

Behandelvormen zijn: operatie, zalf, bestraling, bevriezing, immunotherapie en behandeling met licht.

Verdachte plek Huidkanker

Operatie

Een operatie wordt toegepast bij alle vormen van huidkanker. Deze techniek wordt vooral gebruikt wanneer de tumor zich op een onhandige plek bevindt. Of wanneer de kans op de terugkeer van de tumor groot is.

Zalf

Deze methode wordt gebruikt wanneer er sprake is van een voorstadia van huidkanker. De stof die zich bevindt in de zalf zorgt ervoor dat de afwijkende cellen kapot worden gemaakt. Als de afwijkende cellen verdwenen zijn is er ruimte gemaakt voor gezonde cellen.

Bestraling

Het is geschikt voor alle soorten tumoren. Het wordt het meeste toegepast bij vergevorderde basaalcel- of plaveiselcelcarcinoom.

Bevriezing

Een kleine basaalcelcarcinoom met een klein risico op uitzaaiingen. Het is bij deze behandeling moeilijk te zien of de bevriezing de gehele tumorplek heeft weggehaald. Vandaar dat deze behandeling niet vaak wordt uitgevoerd. Het wordt alleen uitgevoerd als een operatie niet kan of niet gewenst wordt.

Immunotherapie

Deze therapie wordt vooral gebruikt bij melanomen. Bij de behandeling zal er via een infuus medicijnen worden toegediend. Deze richten zich op jouw afweersysteem. Het nadeel aan deze behandeling is dat er wel bijwerkingen aan zitten.

Behandeling met licht

Deze therapie wordt vooral gebruikt bij voorlopers van huidkanker en oppervlakkige basaalcelcarcinoom. Het is in de vorm van een zalf die op de tumorplekken gesmeerd worden. Daarna zal je worden blootgesteld aan roodlicht. De kankercellen worden als het waren weggebrand en er zal een kleine wond ontstaan die vanzelf weer geneest.

Meten is weten

Je kan dus concluderen dat je een groter risico loopt op huidkanker als jouw huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht en jij jouw huid niet goed beschermd. Het is daarom voor mensen die veel aan zonlicht worden blootgesteld, of vroeger zijn blootgesteld om zich jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor een huidonderzoek bij MediHealthGroup.

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen