Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Behandelingen voor huidkanker

19 september 2022
Wat is een melanoom MediHealthGroup

Verschillende behandelingen bij huidkanker

Bij de drie verschillende vormen van huidkanker heeft elke vorm andere manieren van behandelingen. De drie verschillende vormen zijn: Basaalcelcarcinoom (BCC), Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en Melanoom.

Behandelvormen zijn: een operatie, zalf, bestraling, bevriezing, immunotherapie en behandeling met licht.

Verdachte plek Huidkanker

Operatie

Een operatie wordt toegepast bij alle vormen van huidkanker. Deze techniek wordt vooral gebruikt wanneer de tumor zich op een onhandige plek bevindt. Of wanneer de kans op de terugkeer van de tumor groot is.

Zalf

Deze methode wordt gebruikt wanneer er sprake is van een voorstadia van huidkanker. De stof die zich bevindt in de zalf zorgt ervoor dat de afwijkende cellen kapot worden gemaakt. Als de afwijkende cellen verdwenen zijn is er ruimte gemaakt voor gezonde cellen.

Bestraling

Het is geschikt voor alle soorten tumoren. Het wordt het meeste toegepast bij vergevorderde basaalcel- of plaveiselcelcarcinoom.

Bevriezing

Een kleine basaalcelcarcinoom met een klein risico op uitzaaiingen. Het is bij deze behandeling moeilijk te zien of de bevriezing de gehele tumorplek heeft weggehaald. Vandaar dat deze behandeling niet vaak wordt uitgevoerd. Het wordt alleen uitgevoerd als een operatie niet kan of niet gewenst wordt.

Immunotherapie

Deze therapie wordt vooral gebruikt bij voorlopers van huidkanker en oppervlakkige basaalcelcarcinoom. Het is een zalf die op de plekken worden gesmeerd. De zalf stimuleert je eigen immuunsysteem om de kankercellen op te ruimen.

Behandeling met licht

Deze therapie wordt vooral gebruikt bij voorlopers van huidkanker en oppervlakkige basaalcelcarcinoom. Het is in de vorm van een zalf die op de tumorplekken gesmeerd worden. Daarna zal je worden blootgesteld aan roodlicht. De kankercellen worden als het waren weggebrand en er zal een kleine wond ontstaan die vanzelf weer geneest.

Deel dit artikel

Relevante artikelen