Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen

Blog 23 maart 2023
vrouwen vaker last van hart en vaatziekten

Vrouwen sterven vaker aan hart- en vaatziekte

Kortademigheid bij activiteiten zoals sporten, of vermoeider zijn dan een paar jaar geleden, of last hebben van de schouderbladen. Het zijn minimale signalen bij een vrouw die mogelijk indicatie zijn voor hart- en vaatziekten. De signalen zijn voor de meeste vrouwen dermate onduidelijk, dat zij deze lijken te negeren. Echter zijn het wel signalen voor waar aandacht aan besteed dient te worden.

De symptomen worden niet herkent

Veel vrouwen zijn zich niet bewust over de symptomen van hart- en vaatziekten. Het is verder onbekend waarom vrouwen de symptomen niet herkennen. Vrouwen hebben in ieder geval minder duidelijke signalen die indicatie voor bijvoorbeeld een hartinfarct aangeven. Bovendien is er te weinig bekend onder vrouwen over het risico op hartklachten dat vrouwen mogelijk lopen de jaren na de zwangerschap. Als er sprake is geweest van een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes, komt de schade hiervan jaren later aan het licht. Na de zwangerschap wordt er te weinig onderzoek gedaan naar hart- en vaatproblemen bij deze groep vrouwen. Bovendien is er nog te weinig bekend over de ontwikkeling van slagaderverkalking bij vrouwen of de problemen met kleine vaatjes van het hart. Dit komt voornamelijk voor bij vrouwen voor en zorgt voor vervelende klachten. Echter, is het voor de cardioloog lastig te achterhalen waar het probleem precies ligt, waardoor vrouwen mogelijk minder goed geholpen kunnen worden.

Symptomen van de ziekte die niet genegeerd mogen worden

Om de sterfte aan hart- en vaatziekte te beperken is het van belang om bewustwording te creëren bij vrouwen over de mogelijke signalen die kunnen duiden op hart- en vaatziekte. Pijn op de borst of een vervelende druk, is een signaal die onder de algehele bevolking wel bekend is, maar de volgende symptomen dienen ook als mogelijke indicatie:

  1. Pijn in de bovenbuik, kaak, rug of nek
  2. Kortademigheid
  3. Extreme vermoeidheid
  4. Duizeligheid
  5. Onrustige gevoelens
  6. Angst
  7. Pijn tussen de schouderbladen
  8. Misselijkheid
  9. Braken

Signalen-bij-vrouwen-hartfalen

De overgang (menopauze)

Bij mannen komen mogelijke hart- en vaatziekte met name voor vanaf de vijftig jarige leeftijd en ouder. Het risico op deze ziekte neemt bij vrouwen toe vanaf zestig jaar. Onderzoekers denken hierdoor dat er mogelijk een link is tussen het risico op hart- en vaatziekte bij vrouwen en de overgang (menopauze). Zo is te zien dat vrouwen die eerder in de overgang raken, een mogelijk verhoogde kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Een tijd lang werd gedacht dat oestrogeen hier een belangrijke rol in speelden. Dit hormoon daalt namelijk met circa 80% na de overgang. Mannen hebben velen malen minder oestrogeen in het lichaam dan vrouwen. Als oestrogeen een beschermende werking zou hebben tegen hart- en vaatziekten kon dat als remedie worden gebruikt. Helaas tonen verscheidene internationale onderzoeken aan dat er geen verband is tussen oestrogeen en het hebben van verhoogd risico op hart- en vaatziekte bij vrouwen.

Bewustwording creëren onder vrouwen

Het niet of te laat stellen van een diagnose van verhoogd risico op hart- en vaatziekte heeft een enorme impact, vooral bij vrouwen onder de 60 jaar. Om dit te verbeteren, is MediHealthGroup een landelijk initiatief gestart om meer aandacht te vragen voor hart- en vaatziekte en hoe hier preventief op gescreend kan worden. Het doel is dat patiënten die over het hoofd worden gezien door huisartsen die met pijn op de borst langskomen, maar geen onderzoek krijgen dit wel bij MediHealthGroup kunnen doen. Zo kunnen vrouwen gebaseerd op een lichamelijk onderzoek advies van de cardioloog krijgen om wel of niet langs te komen voor vervolgonderzoek.

Deel dit artikel

Relevante artikelen