Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Long COVID klachten: De langdurige impact van COVID-19 en de symptomen

Blog 13 november 2023
Long COVID klachten: De langdurige impact van COVID-19 en de aanhoudende symptomen MediHealthGroup

Na het doormaken van een COVID-19 infectie, ervaren sommige individuen langdurige symptomen die bekend staan als Long COVID klachten of het post-acute sequelae of SARS-CoV-2-infectie (PASC)-syndroom. Dit artikel biedt inzicht in de diverse symptomen van Long COVID en de manier waarop deze aandoening het dagelijks leven van mensen beïnvloedt, zelfs nadat de acute fase van de ziekte voorbij is.

Wat kenmerkt Long COVID?

Long COVID is een term die wordt gebruikt om aanhoudende symptomen te beschrijven na de acute fase van een COVID-19 infectie. Het gaat verder dan luchtwegproblemen en kan verschillende lichaamssystemen beïnvloeden.

Veelvoorkomende Long COVID klachten

Breed gerapporteerde symptomen zijn onder andere:

  1. Chronische Vermoeidheid: Een opvallend kenmerk van Long COVID is aanhoudende vermoeidheid, zelfs bij minimale inspanning, wat aanzienlijke invloed heeft op dagelijkse activiteiten.
  2. Ademhalingsproblemen: Kortademigheid en een beklemmend gevoel op de borst blijven aanhouden, zelfs na herstel van de acute fase van de ziekte.
  3. Cognitieve Problemen en Verwarring: Veel mensen met Long COVID ervaren moeilijkheden met concentratie, geheugen en mentale helderheid, bekend als “brain fog.”

Tips voor het beheersen van Long COVID

Effectief beheer omvat:

  1. Geleidelijke Lichaamsbeweging: Langzame en gedoseerde lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van energieniveaus en het verminderen van symptomen zoals vermoeidheid.
  2. Multidisciplinaire Zorg: Een team van professionals, waaronder fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen, kan essentieel zijn om diverse symptomen aan te pakken.
  3. Ondersteuning van de Geestelijke Gezondheid: Aandacht voor mentale gezondheid is van groot belang. Therapeutische interventies en emotionele ondersteuning dragen bij aan het omgaan met de impact van Long COVID.

Long COVID is een complexe aandoening die een holistische benadering van zorg vereist. Door bewustwording te vergroten over de verschillende symptomen en effectieve managementstrategieën te implementeren, kunnen we een beter begrip krijgen van de langetermijneffecten van COVID-19 en individuen helpen bij het terugwinnen van een betere levenskwaliteit. Boek uw volledig vergoed longonderzoek en krijg uw longfunctie inzichtelijk. Door frequent onderzoek hiernaar kan u achterhalen of er voortgang zit in uw longfunctie en krijgt u altijd gepersonaliseerd advies.

Boek uw onderzoek

Kom erachter of uw longfunctie na een COVID-19 infectie is verminderd en laat uw longen vandaag nog onderzoeken.

  • Volledig vergoed door de zorgverzekeraar
  • Gaat niet af van het eigen risico
  • Binnen enkele dagen resultaat
Boek uw longfunctie onderzoek
Deel dit artikel

Relevante artikelen