Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Last van glutenallergie? lees het hier!

Blog 30 juni 2022
gluten allergie/intolerantie

Een overgevoeligheid voor gluten

De Amerikaanse allergiedeskundige dokter James Braly stelt dat ongeveer 20 procent van de gehele wereldbevolking leidt aan overgevoeligheid voor gluten. Het is het duidelijk dat steeds meer mensen overgevoelig worden voor tarwe, gluten, boekweit, rijst en amaranth. Volgens de organisatie Glutenvrij heeft 37,4 procent van de bevolking last van diarree, 35 procent last van vermoeidheid en 33,3 procent last van buikpijn.  Maar wat houdt een overgevoeligheid voor gluten precies in?

Een beschadiging aan de darmvlokken door een overgevoeligheid voor gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende soorten tarwe. Het zorgt voor onder andere de luchtigheid in brood. Gluten intolerantie wordt volgens Glutenvrij gezien als een auto-immuunziekte , hierbij vallen jouw lichaamscellen andere eigen lichaamscellen aan. Wanneer jouw maag, darmwand of een ander orgaan, die onderdeel is van het verteringsstelsel in aanraking komt met gluten worden de darmvlokken beschadigd. Hierdoor ontstaan er vervelende buikklachten. Alle klachten die horen bij een gluten intolerantie verschillen per persoon en de leeftijd van de persoon.

glutenintollerantie

Eventuele oorzaken van een glutenallergie

Een vorm van een overgevoeligheid voor gluten wordt ook wel coeliakie genoemd. Tien jaar geleden kwam deze ziekte nog erg weinig voor onder de wereldbevolking, zo’n 0,1%. Tegenwoordig is dit percentage al fors gestegen tot 1%. Oorzaken die kunnen bijdragen aan het krijgen van coeliakie zijn het niet ontvangen van borstvoeding, gluten in babyproducten, gluten in melkproducten, verkoudheidsvirussen en meer.

De oorzaak van een gluten overgevoeligheid is nog niet helemaal duidelijk. Wel spelen factoren als erfelijkheid, je microbioom en virusinfecties in je darm een grote rol. Het wordt vastgesteld met een bloedonderzoek dat vaststelt of er antistoffen tegen gluten in je lichaam zitten. De behandeling van gluten overgevoeligheid een is een levenslang glutenvrij dieet.

glutenintolerantie ImuPro

Hoe kan een overgevoeligheid bevestigd worden?

Met een ImuPro test kom je er gemakkelijk achter of jij overgevoelig  bent voor gluten. Dit is daarom ook een zeer effectieve en snelle manier om erachter te komen. Samen met jouw behandelaar kijk je naar de resultaten en bespreek je de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een voedingsschema die rekening houdt met jouw allergieën. Net zoals bij andere test op een gluten overgevoeligheid moet je ook een bloedonderzoek doen voor de ImuPro.

Benieuwd naar jouw allergieën?

Bestel dan onze ImuPro! Het uitvoeren van de test is zeer gemakkelijk en je kan gewoon zelf thuis uitvoeren. Binnen 2 weken ontvang je dan het resultaat met het overzicht op een eventuele allergie.

  • Krijg inzicht op jouw allergie
  • Pak onverklaarbare klachten aan
  • Neem niet langer genoegen met chronische kwalen
Bestel hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen