Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg

Laat je leven niet verzieken door een hoog cholesterol

Tussen de 15% en 25% van alle volwassen Nederlanders heeft problemen met een te hoog cholesterolgehalte. Dit stofje wordt aangemaakt in de lever en dan vrijgegeven in de bloedstroom. Het helpt om je aderen te beschermen tegen lekkage. Bij sommige mensen maakt de lever teveel cholesterol aan. Daar merk je in eerste instantie eigenlijk niets van. Het kan op de lange termijn echter leiden tot ernstige hart- en vaatziekten.

cholesterol levels MHG

Cholesterol is een sluipmoordenaar

Cholesterol wordt afgezet op de wand van je bloedvaten, net als kalkaanslag in de pijpen van de wasmachine of vaatwasser. Als er teveel cholesterol in je bloed zit dan kan deze laag op den duur te dik worden. Daardoor ontstaan verstoppingen die kunnen leiden tot een hartinfarct en andere vaatziekten. De meeste mensen die last hebben van een te hoge cholesterolwaarde komen daar achter doordat ze een bloedonderzoek laten doen. Het is heel belangrijk om deze waarden eens in de paar jaar te laten meten omdat je anders waarschijnlijk niet merkt dat er iets mis is met je bloedwaarden tot je aderen al gevaarlijk ver dichtgeslibd zijn.

Oorzaken van een hoog cholesterol

Er zijn allerlei verschillende zaken die ertoe kunnen leiden dat je cholesterol te hoog is. Sommige mensen hebben een aangeboren afwijking aan hun lever waardoor deze teveel cholesterol produceert, zelfs als ze heel gezond leven. Dit kan ook gebeuren als je lever veel geleden heeft door ziekte of het gebruik van zware medicijnen of verdovende middelen zoals alcohol. In dit geval is het waarschijnlijk dat je medicijnen moet slikken om je cholesterolwaardes op een acceptabel niveau te krijgen.

Raadpleeg arts MHG

Stress

Ook stress wordt vaak aangewezen als een reden voor een te hoog cholesterol. Dat heeft met twee verschillende stressgerelateerde fysiologische reacties te maken. Ten eerste steekt je lichaam minder energie in schoonmaakwerkzaamheden wanneer je gestrest bent. Omdat je systeem denkt dat er gevaar dreigt probeert het eerst veiligheid te waarborgen. Dat is handig als je op de vlucht bent of een hongersnood doormaakt, maar niet bij chronische stress in onze moderne wereld. Stofjes die normaal gezien opgeruimd worden door het lichaam kunnen zich daardoor gaan ophopen bij overmatige stress.

Ontstekingen in het lichaam

Ontstekingen zijn het tweede stressgerelateerde proces dat optreedt in het lichaam en het cholesterol negatief beïnvloedt. Wanneer je gestrest bent heeft het lichaam de neiging om te verzuren. Dat komt door verschillende veranderingen die optreden ten gevolge van een stressreactie. In een zuur lichaam komen sneller ontstekingen voor en daar probeert je lichaam zich vervolgens tegen te beschermen. Dat doet het onder andere door cholesterol aan te maken.

aangeven teveel stress bij leidinggevende

Een specialist raadplegen

Het is verstandig om regelmatig je bloedwaarden te laten analyseren door de huisarts of een diëtist zodat zij je kunnen vertellen wat de precieze oorzaak is van je probleem. Dat kunnen ze aflezen aan de wisselwerking met andere overschotten en tekorten in je systeem. Aan de hand van deze informatie kun je gerichte aanpassingen doen. Meestal zul je het beste effect bereiken door te werken aan je dieet, stressniveau, lichaamsbeweging of een combinatie van deze drie.

Ongezonde voeding

Cholesterol wordt vaak gelinkt aan voeding. Veel mensen denken daardoor dat ze dit stofje via hun eten binnenkrijgen. Dat klopt niet, hoewel sommige voedingsmiddelen wel sporen van cholesterol bevatten. De cholesterolproductie in de lever wordt echter wel gestimuleerd door bepaalde voedingsmiddelen. Vooral slechte vetten zoals transvetten – en in mindere maten dierlijke verzadigde vetten – lijken de cholesterolwaarden in je bloed omhoog te brengen. Deze komen vooral voor in gefrituurd eten, koekjes en andere gebakken zoetigheden.

Natuurlijke oplossingen zijn beter voor chronische problemen

Een te hoog cholesterol kan meestal worden opgelost door dingen te veranderen in je voedingspatroon en leefgewoonten. Daardoor wordt je bloed natuurlijk gezonder, maar de rest van je lichaam en geest komen ook weer in balans. Als er geen andere optie beschikbaar is, dan kun je natuurlijk medicijnen nemen. Vergeet niet dat daardoor het probleem niet opgelost wordt. Medicijnen helpen vooral om de gevolgen van het probleem te onderdrukken.

Een cholesterolverlagend dieet

Je kunt van twee kanten werken aan het verlagen van je cholesterol door middel van aanpassingen in je dieet. Hierboven is al genoemd dat je bepaalde vetten het beste kunt vermijden. Vervang gefrituurde producten door gebakken dingen (het liefst in de oven), varkensvlees door kip of vis en volle zuivelproducten door magere producten. Daarnaast kun je ook meer voedingsmiddelen toevoegen die de slechte cholesterol LDL-C juist uit je bloed verwijderen. In deze groep vallen bijvoorbeeld volkoren granen, bonen, noten, koude plantaardige oliën, vette vis, aubergine, okra, appels, druiven, aardbijen en citrusvruchten.

Stressmanagement

Wanneer je hoge cholesterol samenhangt met teveel stress, dan moet je dit zo snel mogelijk aanpakken. Stress is niet alleen slecht voor je cholesterolniveau, maar veroorzaakt ook allerlei andere gezondheidsproblemen. Je kunt uiteraard zelf gaan kijken waar je stress vandaan komt en dan werken aan beter management van omstandigheden die heftig voor je zijn. Een psycholoog kan je daarbij helpen door je handvaten te bieden om gezondere gewoontes te ontwikkelen en te leren herkennen wanneer het eigenlijk teveel voor je is.

Lichaamsbeweging

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar waarom dan precies? Nou, lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je metabolisme omhoog gaat. Je lichaam gaat daardoor allerlei delen opruimen zodat alles efficiënter kan werken. Daarnaast heeft het een positieve invloed op stressniveaus en slaappatronen. Je moet wel oppassen dat je niet teveel over je grenzen heengaat tijdens het sporten, want dan veroorzaakt het juist meer afvalstoffen en oververmoeidheid.

Een greep uit onze beoordelingen

Prettige ontvangst en onderzoek. Alles duidelijk uitgelegd en in overleg. Fijn dat er een locatie in mijn eigen woonplaats is.

J. Leeflang
07-03-2023

Vandaag op locatie in Uden geweest, ik werd er heel netjes geholpen met 3 onderzoeken, door een vrolijke eerlijke lieve dame! Nu even 2 weken wachten op de uitslag.

Irene
28-02-2023

Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar.

Helma Kremers
22-02-2023

Ik ben heel hartelijk ontvangen door Funda. Ze heeft netjes en vakkundig uitgelegd wat bedoeling is en vervolgens de onderzoeken uitgevoerd.

Gülay Yalcin
28-02-2023

Zeer duidelijke en professionele uitleg van vragen .
Vriendelijke hulp en behandeling door Marianne.
Geeft een vertrouwd gevoel

Johan Ploeg
28-02-2023

Vriendelijk, nemen alle tijd voor je. Leggen alles netjes uit.

Henriet Lindemulder
07-03-2023

Ik voelde me welkom en ik kreeg een goede uitleg wat er ging gebeuren. De moedervlekken werden met zorg gecontroleerd en samen hebben we besloten welke moedervlekken op de foto zouden gaan om doorgestuurd te worden naar de dermatoloog. Ik ben blij dat ik het gedaan heb want nu krijg ik over 2 weken de uitslag en wat dat ook mag zijn, ik heb nu goed voor mezelf gezorgd!

Claire de Groot
15-02-2023

Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.

M van Weerdenburg
13-02-2023

Zeer snel en vriendelijk geholpen wekt vetrouwen.

mevr. GJ. Kohlmeijer
06-03-2023

Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt.
Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg.
Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd!
Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek.
Ook het gratis ecg was een kans.
Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst!
Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft.
Voorkomen is beter als genezen.

Louise
09-02-2023

Vriendelijk. Ze nemen de tijd voor je. Vakkundig. Duidelijke en heldere communicatie.

Anna Hoogenbosch
01-03-2023

Ik werd mooi op tijd geholpen. Na een fijn gesprek met Funda, konden de onderzoeken beginnen. Fijne ongedwongen sfeer. Volgend jaar wordt ik opnieuw opgeroepen, ik ben heel positief

Marion
17-02-2023

Zeer goede en snelle lijnen in communiatie. Dit heb ik ook ervaren bij aanvraag en verzending van test en doorstuern uitslag. Leveren hoge en zeer uitgebreide informatie en kwaliteit bij de uitslag met klantvriendelijk rapport van onderzoek. Persoonlijke en uiterst vriendelijke benadering. Bieden alle ruimte bij mogelijke vragen nav rapport. Ingrid

Ingrid
06-02-2023

Hele vriendelijke vrouw die mij heeft onderzocht. Ze heeft alles heel duidelijk uitgelegd. In overleg met mij zijn foto's opgestuurd. Ik voelde me op mijn gemak bij haar.

Dianne
17-02-2023

Precies op tijd aan de beurt en een fijne verpleegkundige

Marian Spijker
03-03-2023

Vandaagg langs geweest in Diemen bijzonder plezierig onderhoud gehad met Funda,ik kon alles vragen en kreeg een eerlijk, open en begrijpelijk antwoord.Dank daarvoor,ik zal zeker mijn ervaring delen met hen die ook een onderzoek zouden willen.Hartelijke groet.Jos Bavelaar

Jos Bavelaar
03-02-2023

Het stond op Facebook,dat veraste mij. Er is naar de plek gekeken die ik verdacht vond. Er is een scan van gemaakt en ik hoor de uitslag over 2 weken.Vriendelijk geholpen! En ik vind het positief dat je je daar op deze manier voor aan kunt melden! Het is ook drempelvrij!

Nanda van der Wolf
30-01-2023

Er wordt naar je geluisterd. Er is ruimte om achtergrond informatie die niet in het formulier aan de orde komt te bespreken.
Je wordt rustig en met respect behandeld.

Nicole Zwartbol
10-02-2023

Keurig netjes ontvangen door een vriendelijke medewerkster die verstand van zaken heeft.

Hilda Hatzmann
25-02-2023

Ik werd erg vriendelijk ontvangen, er werd uitgebreide uitleg gegeven en antwoord op al mijn vragen. En er werd ruim de tijd genomen

Nathalie van Elsacker
15-02-2023

Vanmiddag was ik bij Lisa. Een hele lieve vrouw/meisje.
Ze legde alles heel goed uit en ik was volledig op mijn gemak bij haar.
Dank je wel voor de fijne "behandeling"

K. Visser
07-02-2023

Heel nuttig zo’n preventief onderzoek. En nog gratis ook. Je wordt heel deskundig en adequaat geholpen. Ik kan het aanbevelen!

Bernadette van den Oudenrijn
16-02-2023

Ik ben geholpen door de assistent in Diemen. Hierbij heb ik 3 onderzoeken gedaan die snel en flexibel gedaan zijn. Ik ben vriendelijk ontvangen door een zeer enthousiaste assistent. Alleen het punt dat mij zeer irriteerde was dat de tafel waarop ik mijn arm legde erg wiebelde.

Melisa
18-01-2023

Ik werd serieus genomen ..ze nam de tyd om alles goed te onderzoeken ..fijne uitleg.. goed onderzoek..

Irene de Zeeuw
20-02-2023

Precies werk en info
Rust en aandacht
Vriendelijk
Goede uitleg van reden waarom je er bent
En hoe je er zelf over denkt
Goede stap in een richting voor evt verdere stappen te ondernemen voor onderzoek.

P. de J
18-01-2023

Snel onderzoek, wel anders dan ik verwachtte. Je moet zelf een plekje aanwijzen, daar wordt een scan van gemaakt en die wordt doorgestuurd naar dermatoloog.
Ik verwachtte een controle van mijn hele lichaam.

Anneke den Besten
16-01-2023

Vragenlijst ingevuld, telefonisch uitgenodigd, duidelijk antwoord op m’n vragen. Onderzoek werd duidelijk uitgelegd en is prima verlopen, fijne medewerker!

Natasja
31-01-2023

Prettige ontvangst door Marianne in Uden
Goede voorlichting

Annet van Horen
24-02-2023

Uitstekend geholpen door Funda bij MediHealth in Diemen! Ze was heel professioneel, vriendelijk en ervaren. Mooie praktijk en goede apparatuur.

Marleen van Dulemen
31-01-2023

Vriendelijk geholpen.
Mevrouw wist antwoord op al mijn vragen te geven.
Vind het goed dat er een preventie screening is (laagdrempelig!) voor allerlei aandoeningen.
Beter voorkomen dan genezen.

Claudia Lagerweij
11-01-2023

Hartelijk ontvangen,goede uitleg wat er gedaan wordt,duidelijk,en alles in overleg,heel fijne dokters assistente,neemt echt de tijd voor alle onderzoeken

Hanneke Voorn-Cramer
25-01-2023

Ik werd snel geholpen zeer vriendelijke en respect volle medenwerkers er werd goed naar mij geluisterd over hoe ik me voel kwa klachten gezelige ervaring zeer aan te raden

Wahib Hafsaoui
16-01-2023

Alles zag er netjes en verzorgd uit.
Het onderzoek werd van tevoren goed uitgelegd.
Prettige ervaring.

Ruizendaal-Vermeer
09-02-2023

Er wordt naar je geluisterd en serieus gekeken naar de dingen die je vraagt. Ze nemen de tijd voor je en alles wordt heel goed uitgelegd. Ik was erg tevreden.

van de Luitgaarden-Whyte
13-01-2023