Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Komt mijn spanningshoofdpijn van stress?

Blog 5 juli 2022
spanningshoofdpijn van stress neurospot

Spanningshoofdpijn door gevolgen van stress

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende kwaaltjes en helaas heeft iedereen er wel eens last van. Dit betekent natuurlijk niet dat het oké is om geregeld of chronisch hoofdpijn te hebben. Wanneer je last hebt van hoofdpijn is het altijd verstandig om je af te vragen waar de pijn precies vandaan komt.

Hoofdpijn ontstaat wanneer de balans in je lichaam of geest verstoord wordt. Vaak wordt dit vanzelf weer hersteld, maar soms wijst het op een groter probleem. Een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Volgens gezondheidsnet wordt 60% van de spanningshoofdpijn veroorzaakt door stress.

hoofdpijn door stress

Verschillende soorten hoofdpijn

De symptomen van hoofdpijn kunnen door zoveel verschillende dingen worden veroorzaakt dat er miljoenen artikelen over geschreven zijn. Er is zelfs een speciale vereniging in Nederland – De Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV) – die zich bezighoudt met het verzamelen van gegevens over alle aandoeningen en oorzaken die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Je kunt allerlei informatie, vragenlijsten en testen vinden die je kunnen helpen om te analyseren van welke soort hoofdpijn je precies last hebt.

Wanneer is er iets mis?

Het is moeilijk om te zeggen wanneer je op je hoede moet zijn als je last hebt van hoofdpijn. Over het algemeen geldt dat je je geen zorgen hoeft te maken als je een duidelijke eenmalige oorzaak kunt aanwijzen. Wanneer je hoofdpijn wordt veroorzaakt door de alcohol van gisteren, te weinig water inname of teveel inspanning in een unieke situatie, dan hoef je je geen zorgen te maken. Daarnaast kun je ook nagaan hoeveel impact de hoofdpijn heeft op je leven. Heb je af en toe last van hoofdpijn en gaat deze met een paracetamolletje of een lage dosis ibuprofen weer weg, dan is het waarschijnlijk geen probleem. Langdurige hoofdpijn kan ook omslaan tot chronische hoofdpijn, hier is sprake van wanneer je ten minste 15 dagen per maand hoofpijn hebt en hier al langer dan 3 maanden mee rondloopt.

Chronische hoofdpijn

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn dan is het verstandig om dit na te laten kijken. Het is namelijk waarschijnlijk dat je hoofdpijn bij een bepaald ziektebeeld hoort. De meeste mensen met chronische hoofdpijnklachten zijn gevoelig voor één van de meest voorkomende soorten hoofdpijn. In dat geval kan de arts je helpen met medicijnen of met een andere oplossing komen om de negatieve impact van deze aandoening op je leven te verminderen. Het kan echter ook zijn dat je hoofdpijn een symptoom is van een groter onderliggend probleem. In dat geval is het belangrijk dat er iets aan dit probleem wordt gedaan – je hoofdpijn zal dan ook verdwijnen.

spanningshoofdpijn chronischehoofdpijn Neurospot

Achterhaal de oorzaak

Er zijn veel soorten hoofdpijn waar je niet veel aan kunt doen. Medicijnen kunnen in dat geval vaak verlichtend werken. Er zijn echter ook een heleboel oorzaken van hoofdpijn die wel verholpen of aangepakt kunnen worden. Denk daarbij aan slecht zien, problemen met je gebit, verkoudheid, koorts en schommelingen in de hormoonspiegel. Daarom is het belangrijk om je huisarts op te zoeken als je geregeld last hebt van hoofdpijn.

Veel mensen krijgen last van hoofdpijn als gevolg van menstruatie en ziekte. Ook een stressvolle situatie op hun werk of in hun persoonlijke omgeving is een veel voorkomende oorzaak van wederkerende hoofdpijn . Wanneer het ongemak weer weggaat zo gauw deze omstandigheden veranderen is er niets ernstigs aan de hand. Je kunt natuurlijk wel je best doen om deze omstandigheden in de toekomst te vermijden of je er beter op in te stellen.

Hoe kan de oorzaak van de wederkerende hoofdpijn vastgesteld worden?

Als je er zeker van wil zijn dat jouw wederkerende hoofdpijn afkomstig is ut stress kan je een NeuroSpot test doen. Een NeuroSpot stresstest bestaat uit een combinatie van een eenvoudige urine- en speekseltest. Aan de hand hiervan wordt een uitgebreid adviesrapport geschreven. Het testresultaat bestaat namelijk uit een gedetailleerd, persoonlijk en patiëntvriendelijk document met een advies voor verdere behandeling. Wanneer je de stresstest thuis hebt uitgevoerd, is deze klaar voor verzending naar het laboratorium, en krijg je binnen 2 weken inzicht over de concentratie stresshormonen in jouw lichaam.

Met de NeuroSpot stresstest neemt de kans op het succesvol bestrijden van je hoofdpijn en een verbeterd welzijn enorm toe.

 

Pak nu jouw stress aan!

Doe nu je stresstest door een eenvoudige klik op de knop hieronder

  • Snel en betrouwbaar resultaat
  • Inzicht in je stresslevels
  • Ontvang een uitgebreid rapportage
Bestel hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen