Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Is het eten van roomboter ongezond?

Blog 26 september 2022

Waar wordt boter allemaal voor gebruikt?

Boter bestaat voor meer dan 80 procent uit het vet van melk. Boter mag daarom ook pas boter worden genoemd wanneer het dan ook meer dan 80 procent uit vet van melk bestaat. Dit is ook de rede dat pindakaas, pindakaas heet in plaats van pindaboter. Boter wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om te smeren op boterhammen , broodjes of poffertjes. De een eet boter op een boterham voor de smaak en de ander eet boter zodat de hagelslagjes blijven plakken. Verder wordt boter gebruikt voor:

  • Het bakken van koekjes of cake
  • Kruidenboter of knoflookboter
  • Jus
  • Als vervanging voor olijfolie

Soorten boter

Een andere benaming voor boter is roomboter. Er bestaan verschillende soorten boters zoals: halfvolle boter, braadboter, stalboter, gezouten boter en grasboter. Deze boters hebben verschillende smaken en smeltpunten.

is boter ongezond

Valt margarine onder boter?

Vaak denken mensen dat margarine ook valt onder boter, dit is niet zo! Terwijl je met margarine ook kan bakken, braden en smeren valt het toch niet onder boter. Margarine bestaat namelijk uit plantaardige oliën, vitamine A en D. Vaak is margarine lactose vrij en vegan. Maar let op dit geldt niet voor alle margarines.

Is roomboter ongezond?

Op het oog kan je niet zomaar zeggen of roomboter ongezond is. Dit hangt ook af van de mate waarin een persoon het gebruikt. Een onderdeel wat hier ook in mee speelt is hoe vaak je roomboter gebruikt. Boter bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten. Verzadigde vetten staan bekend om de ongezonde vetten en verhogen de kans op hart en vaat ziekte. Maar ook heeft jouw lichaam verzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Dit alleen wanneer je op een dag niet te veel verzadigde vetten nuttigt, dan is de kans op overgewicht groter.

Wanneer je een dieet volgt is roomboter in ieder geval geen gezonde basis. Maar af en toe wat roomboter kan geen kwaad. Als je toch vaker boter wilt consumeren is halvarine een goede vervanger. Halvarine bevat een stuk minder calorieën en minder verzadigde vetten.

Hoe bevorderd mijn DNA mijn gezondheid?

Wij van MediHealthGroup bieden jou een oplossing om een balans te vinden in het afvallen waarbij we kijken naar de behoeftes van jouw lichaam. Deze oplossing komt in de vorm van een test genaamd  MetaCheck. Hierbij kijken we o.a. naar de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten of vetten. Met het resultaat uit het onderzoek ontvang jij een volledig persoonlijk dieet afgestemd op jouw lichaamsbehoefte. Doordat jouw lichaam de juiste behoeftes binnen krijgt, ga jij je zowel mentaal als vitaal beter voelen en wordt dit op een natuurlijke manier gereguleerd. Naast de positiviteit die dit met zich meebrengt, voorkomt u hierdoor ook het risico op diverse ziektes zoals: Obesitas, Diabetes Type 2, Hart- en vaatziekten en COPD.

Al meerdere diëten geprobeerd maar het afvallen wil nog steeds niet lukken?

Wij van Medihealthgroup bieden jouw de mogelijkheid om snel en gezond af te vallen met de metacheck.

  • Snel en gezond afvallen
  • op basis van jouw DNA
  • Binnen 2 weken een uitgebreid rapport
Klik hier voor meer informatie!
Deel dit artikel

Relevante artikelen