Hoofdpijn of migraine
Hoofdpijn, bijna iedereen heeft daar wel eens last van. Dit is vervelend, en je kan je er echt onwel van gaan voelen. Circa tweederde van de westerse bevolking geeft aan er wel eens last van te hebben. Ruim één op de vier mensen klaagt over regelmatige hoofdpijn. Naast rugpijn is hoofdpijn een van de meest voorkomende en frequente medische klachten.
Niet alle soorten hoofdpijnen zijn hetzelfde. Er zijn door medische experts meer dan 180 verschillende soorten hoofdpijnen geïdentificeerd. De symptomen lopen zeer uiteen. Sommige mensen klagen over kloppende pijn of een ondraaglijk gebons in het hoofd. Anderen klagen over spanning achter het voorhoofd. Hoofdpijn kan geleidelijk beginnen, of zich heel plotseling ontwikkelen. Het gevoel hiervan kan dof of stekend zijn, maar ook heel sterk of nauwelijks waarneembaar. Meer dan 90% van de mensen heeft last van twee soorten hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn of migraine. Hoofdpijn of migraine kan vele oorzaken hebben. De trigger voor hiervoor kan ook bepaalde soorten voedingsmiddelen zijn. In de regel worden chocolade, kaas en wijn als de boosdoener genoemd. Maar is er wel eens nagedacht over melk, noten of gluten? Een vertraagde voedselallergie of histamine- kan ook hoofdpijn veroorzaken.
Persoonlijke triggers bij hoofdpijn bekend?
Veroorzaakt een histamine-intolerantie een pijnlijk gevoel in het hoofd? Histamine is een weefselhormoon dat van nature in het lichaam voorkomt, maar ook via de voeding wordt opgenomen Denk bijvoorbeeld aan vis, kaas, gerookt vlees, salami of groenten zoals zuurkool. Normaal gesproken wordt histamine in het lichaam afgebroken door het enzym diamine oxidase (DAO). Als er echter een tekort aan activiteit of remming van het DAO is, kan histamine niet volledig worden gemetaboliseerd. Dit kan symptomen veroorzaken, zoals roodheid van de huid, verstopte neus of loopneus, buikpijn, diarree of pijn in het hoofd.
Vertraagde voedselallergie de oorzaak van hoofdpijn?
Soms activeert het lichaam een afweerreactie van het afweersysteem (immuunsysteem) tegen bepaalde voedingsmiddelen. Als bijvoorbeeld de dunne darm beschadigd is door stress, infecties of medicijnen, kunnen andere voedselbestanddelen “ongeautoriseerd” in de bloedbaan terechtkomen. Het immuunsysteem identificeert deze voedselbestanddelen vervolgens als lichaamsvreemde stoffen en vormt IgG-antilichamen om ze tegen te gaan. Deze antilichamen binden zich aan de voedselcomponenten en veroorzaken verdere reacties van het immuunsysteem. Deze kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, die uiteindelijk kunnen leiden tot hoofdpijn of migraine.
ImuPro bloedonderzoek
Of jij last hebt van een vertraagde voedselallergie kan je met een ImuPro bloedonderzoek eenvoudig achterhalen. Deze uitgebreide bloedanalyse identificeert verhoogde hoeveelheden IgG – antilichamen tegen bepaalde voedingsmiddelen.