Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Hoe kom ik van striae af?

Blog 8 december 2022
Gekwalificeerd deskundig personeel

Wat is Striae?

Striae zijn littekens op de huid die veelal als een vervelend huidprobleem ervaren worden. Dit komt vooral omdat zoveel mensen op een bepaald moment in hun leven striae ontwikkelen. Striae treft naar schatting 90 procent van de zwangere of al zwangere vrouwen, 70 procent van de volwassen vrouwen en 40 procent van de tienermannen. Het lijkt niets te maken te hebben met je etnische achtergrond, maar eerder te komen door jouw genen. Omdat dit zo’n veelvoorkomend probleem is, is er veel vraag naar producten om striae te behandelen. Maar wat werkt eigenlijk?

Ontstaan van striae

Striae ontstaat wanneer de huid gedurende een langere periode abnormaal wordt uitgerekt. Dit gebeurt meestal tijdens zwangerschap, gewichtstoename, gewichtsverlies of snelle groei (puberteit). Het abnormaal uitrekken van de huid zorgt ervoor dat de collageen en elastine ondersteunende huidstructuur afbreekt of scheurt. De gekrulde uiteinden van striae die onder de huid zichtbaar zijn, zijn gescheurde elastine filamenten. Dit is een soort “elasticiteit” onder het huidoppervlak die kan uitrekken en weer korter kan worden, indien nodig. In tegenstelling tot “gewone” littekens die worden veroorzaakt door externe verwondingen, zijn striae littekenweefsel onder het huidoppervlak. Daardoor is striae een van de moeilijkst te behandelen huidproblemen omdat er geen cosmetische ingrediënten of producten zijn die ze minder zichtbaar kunnen maken.

Drogisterijmiddeltjes tegen striae?

Er bestaan in de drogisterijen vele middeltjes die beweren striae te kunnen behandelen en voorkomen. Voornamelijk verschillende olie en vettende producten beweren striae te kunnen voorkomen. Echter, striae ontstaat niet door een te droge huid, maar door het extreem oprekken van de huid. De diepliggende ondersteunende structuur van de huid wordt gescheurd. Een crème kan helaas niet zo diep in jouw huid trekken en kan dus onmogelijk invloed hebben op het ontstaan of voorkomen van striae.

Massages als oplossing?

Beweringen over de effectieve behandeling van striae middels massagetherapie zijn helaas onjuist. Er kan geen enkele reeks massages het gescheurde elastine onder de huid weer helen. Er zijn daarbij ook geen wetenschappelijke onderzoeken die deze theorie ondersteunen. Neem ook in acht dat het masseren van de zwangere buik zelfs gevaarlijk kan zijn indien de behandeling te stressvol is.

Een dermaroller als de uitkomst?

Een dermaroller is een apparaat met kleine naaldjes die zachtjes door de huid prikken als je het over de huid heen rolt. Er wordt beweerd dat deze gecontroleerde huidbeschadiging en het daaropvolgende genezingsproces vergeleken kan worden met dermatologische behandelingen zoals laserbehandelingen. Deze is ook gebaseerd op het idee dat gecontroleerde verwonding de groei en het herstel van collageen stimuleert. Geen enkel onderzoek heeft echter aangetoond dat dermarollers striae verminderen of betere of vergelijkbare resultaten opleveren dan laserbehandelingen. Het aanmaken van nieuwe elastine is buitengewoon moeilijk, zo niet onmogelijk, en de productie van collageen alleen zal striae er niet beter uit laten zien. Het gevaarlijke is daarnaast dat het gebruik van een dermaroller onjuist of te vaak gedaan kan worden waardoor de huid onnodig verwond wordt zonder resultaat.

striae behandelen Plasmage MediHealthGroup

Striae behandelen met plasmage

Met een plasmage behandeling tegen striae gebeuren de volgende processen:

Bij aanraking van de plasmagepen op de huid trekken de huidvezels samen. De huid wordt hierdoor allereerst strakker, daarbij wordt er zowel collageen als elastine aangemaakt door de aanmaak van elastine kan de gescheurde elastinefilamenten geheeld worden en vermindert de striae.

Wil je dus striae effectief behandelen, kies dan voor een plasmagebehandeling bij MediHealthGroup. Samen met jouw behandelaar bepaal je hoeveel behandelingen je nodig hebt en welke vitamine en mineralen er op de huid gesmeerd worden om het beste resultaat te krijgen.

Striae effectief behandelen?

Bekijk alle voordelen van het behandelen van jouw striae bij MediHealthGroup!

  • Non-invasief
  • Verminderd risico op littekens
  • Kortere herstelperiode
  • Gekwalificeerd deskundig personeel
Lees meer!
Deel dit artikel

Relevante artikelen