Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Hoe kan ik koemelkvrij eten en drinken?

Blog 13 september 2022
Vervangen van koemelkallergie

Het nuttigen van koeienmelk

Met een glaasje koeienmelk bij het ontbijt, begin je jouw dag goed. In melk zitten veel essentiële eiwitten, ook bevat het calcium dat zorgt ervoor dat je botten sterk blijven. Een koemelkallergie kan op elke leeftijd voor komen. Deze allergie komt het meeste voor bij baby’s en jonge kinderen. Bij een koemelkallergie geeft je lichaam via jouw immuunsysteem een afweerreactie tegen een eiwit die in koemelk zit. Deze afweerreactie kan zorgen voor klachten zoals: rommelende buik, krampen in de buik, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree.

Omdat deze allergie veel bij baby’s voor komt is het een allergie die lastig te detecteren is. Dit omdat baby’s en jonge kinderen vaak niet duidelijk kunnen aangeven wat voor klachten ze precies hebben. Iedereen die een koemelk allergie heeft, heeft andere klachten.

Koemelkallgerie bij jonge kinderen

In wat voor producten komt koemelk vooral voor?

Koemelk komt in meer producten voor dan dat je zou denken. Het is bijna een onmisbaar product in de maatschappij. Verder in de alinea lees je de meest voorkomende producten die koemelk bevatten.

  • (Karne)melk
  • Boter
  • Smeerkaas
  • Kwark
  • Yoghurt
  • Slagroom
  • Worst
  • Sommige snoepjes

Het is daarom belangrijk dat wanneer je last hebt van een koemelkallergie, om de verpakkingen van eetbare producten te controleren.

Door wat kan ik koemelk vervangen?

Doordat koemelk een onmisbaar product is, zijn er veel opties om dit te vervangen.

Soorten melk

Om koemelk te vervangen kan je gebruik maken van amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk, havermelk en sojamelk.

Het is vaak ook zo dat wanneer je allergisch bent voor koemelk. Je niet allergisch bent voor: geitenmelk, schapenmelk of buffelmelk

amandelmelk vervanging koemelk

Het vervangen van boter

Bij het vervangen van boter kan je denken aan plantaardige boter. Ook kan je bakboter vervangen door kokosolie.

En als laatst gebruiken ook veel mensen Ghee. Het is een kant en klare roomboter. Door de Ghee te klaren raakt het vocht, eiwitten en zout kwijt.

Het vervangen van yoghurt

Mensen met een koemelk allergie zijn vaak niet allergisch voor: buffel, schaap en geit. Je zou yoghurt van een van deze diersoorten eten.

Ook bestaan er plantaardige yoghurts.

Deel dit artikel

Relevante artikelen