Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Het effect van alcohol op afvallen

Blog 25 augustus 2022
alcohol en afvallen

Alcohol drinken voor ontspanning

Na een lange werkdag op de bank met een wijntje, is iets wat veel mensen doen. Een wijntje wordt al snel twee wijntjes, twee wijntjes worden al snel de halve fles. Ondertussen merk je dit in jouw proces van gewicht verliezen. De kilo’s gaan er niet meer zo snel vanaf als voorheen. Dit kan een nadelig gevolg zijn van het nuttigen van te veel alcoholische versnaperingen. Alcohol en frisdrank bevatten namelijk veel calorieën en suikers. Naast het feit het calorierijk is, heeft het ook effect op andere systemen in het lichamen. Systemen die er op hun beurt voor kunnen zorgen dat het gewicht verliezen wordt vertraagd. Wat is het geheim van een balans vinden bij het drinken van alcohol en het verliezen van gewicht?  

In welke maten wordt er alcohol gedronken?

Als je voldoende sport en een goed eetpatroon hebt maar het afvallen niet verloopt zoals gehoopt, is het verstandig dat er gekeken wordt naar de hoeveel alcohol die genuttigd wordt. Onthoud dat er in alcohol ongeveer 7 calorieën per gram zitten en daar ook nog de calorieën van de frisdrank bij komen indien je alcohol mixt met frisdrank. Eén gram staat gelijk aan één milliliter, reken het maar uit; hoeveel calorieën je bijvoorbeeld op een vrijdag of zaterdagavond drinkt.  

alcohol effect op sporten

Hoe beïnvloed alcohol het lichaam?  

Spierprestaties

Het beïnvloed de spierprestaties, alcohol zorgt ervoor dat je spiercellen minder calcium kunnen opnemen. Het minder opnemen van calcium zorgt voor spierkrampen. Ook zorgt het voor uitdroging, wat indirect weer effect heeft op de spijsvertering.

Minder vetverbranding

Alcohol zorgt ook voor de vermindering van vetverbranding. Dit komt omdat alcohol door het lichaam gezien wordt als gif. De lever gaat ervoor zorgen dat de alcohol zo snel mogelijk het lichaam gaat verlaten. Hierdoor wordt vet verbranding op een lager pitje gezet.

Het hebben van een hongergevoel

De hypothalamus reguleert veel onderdelen in het lichaam. Het zorgt onder andere voor lichaamstempratuur, ademhaling, slaapritme en het hongergevoel. Door alcohol te drinken wordt het honger gevoel getriggerd. Hierdoor zal je dus meer gaan eten na het drinken van alcohol.

Een balans creëren

Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen tijdens het afvallen, is het van belang om nuchter te blijven. Probeer eens een nuchtere week (of een langere periode) en observeer wat dit met je gewicht doet.  

Kan je dit echt niet laten? Is het advies om rode wijn te drinken. Dit bevat de minste calorieën. Voor vrouwen is het advies een wijntje per dag. Voor mannen zijn dit twee wijntjes per dag.  

Het is natuurlijk niet zo dat je nooit meer alcohol kan drinken. Als je op je streefgewicht zit mag je best af en toe een alcoholisch drankje nuttigen. Doe dit dan wel op een bewuste manier.  

rode wijn tijdens het afvallen

De metacheck biedt een mogelijke oplossing

Wij van MediHealthGroup bieden jou een oplossing om een balans te vinden in het afvallen waarbij we kijken naar de behoeftes van jouw lichaam. Deze oplossing komt in de vorm van een test genaamd  MetaCheck. Hierbij kijken we o.a. naar de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten of vetten. Met het resultaat uit het onderzoek ontvang jij een volledig persoonlijk dieet afgestemd op jouw lichaamsbehoefte. Doordat jouw lichaam de juiste behoeftes binnen krijgt, ga jij zich zowel mentaal als vitaal beter voelen en wordt dit op een natuurlijke manier gereguleerd.

Nieuwsgierig naar de behoefte op basis van jouw DNA?

Bestel de MetaCheck! Het uitvoeren van de test is gemakkelijk en kan je zelf thuis uitvoeren. Binnen 2 weken ontvang je dan het resultaat met het overzicht van welk type metabolisme je hebt.

  • Inzicht op jouw metabolisme
  • Gratis persoonlijk voeding -en sportadvies
  • Gratis toegang tot Nutrition portal
bestel het hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen