Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Aangeven van teveel stress bij leidinggevende

Blog 10 juni 2022
aangeven teveel stress bij leidinggevende
aankaarten teveel stress bij

Hoe belangrijk is het dat ik teveel stress aangeef bij mijn werkgever?

Als werknemer wil je jou van je beste kant laten zien tegenover je werkgever, waardoor het kan voor komen dat je af en toe teveel hooi op je vork neemt. Wanneer je teveel hooi op je vork neemt, kunnen er symptomen ontstaan zoals: hoofdpijn, vermoeidheid, concentratie problemen of last hebben van een onrustige nachtrust. Het is daarom belangrijk dat dit wordt aangegeven bij de leidinggevende. Wanneer dit niet wordt aangegeven gaat dit ten kosten van jezelf, van je werkprestaties, je werkgever en het bedrijf of organisatie waar je werkzaam bent. Als je niks doet met teveel werkdruk ga je te gehaast werken om taken toch op tijd te kunnen afronden, fouten maken of mindere kwaliteit leveren. Jouw werkgever gaat dit op een gegeven moment opmerken en zal mogelijk gaan twijfelen of jij nog wel geschikt bent voor de functie die jij op dat moment vervuld.

Erkennen van teveel stress op de werkvloer

Een van de eerste stappen om stress aan te kaarten bij je leidinggevende, is het erkennen van te veel stress op het werk. Wat zijn belangrijke stressoren die hierbij een rol spelen? Dit kan bijvoorbeeld komen door een:

  • te hoge werkdruk
  • teveel deadlines
  • te weinig personeel

Bovendien kunnen bepaalde persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme en ambitie ook een rol spelen bij teveel stress. Het is belangrijk dat je luistert naar jouw eigen lichaam, wanneer je fysieke stressklachten ervaart. Dit dient vervolgens op tijd aangegeven te worden bij jouw werkgever. Maar wat is de beste manier om dit aan te kaarten bij jouw werkgever? Dit wordt in de aankomende alinea’s verder uitgelegd.

Hoe kaart ik aan dat ik teveel stress ervaar?

Het is logisch dat een gesprek met je werkgever over het aangeven van teveel stress een stap is die spanning met zich meebrengt. Onthoud dat je niet de enige bent, ongeveer 1 op de 6 werknemers hebben last van een balans vinden tussen omgaan met stress en werkdruk. Maar hoe kan dit het best aangegeven worden? Wacht niet te lang met het aankaarten van dit probleem. Een werkgever vindt het juist fijn en belangrijk om te weten wanneer er teveel stress is onder zijn werknemers. Hoe eerder dit aangeven wordt hoe eerder jouw leidinggevende hierop kan anticiperen. De kans op wederzijds begrip is dan veel hoger.

Verder is het belangrijk dat zelf al nadenkt over eventuele manieren om de werkstress voor jou te verminderen. Op deze manier ga voorbereid het gesprek in met je leidinggevende en kan je de problemen, en mogelijke oplossingen, zo specifiek mogelijk benoemen. Als laatst is het noodzakelijk om afspraken te maken met jouw werkgever om de stress te verminderen. Denk hierbij niet alleen naar de handelingen die niet goed gaan, maar ook vooral naar de handelingen die wel goed gaan op de werkvloer. Focus je op waar je krachten liggen en waar je energie van krijgt.

Groot bevolkingsprobleem

Volgens zorgverzekeraar Achmea ervaart ruim 88 procent van de Nederlandse bevolking stress in het dagelijks leven, en dan met name in de donkere maanden. Slechts iets meer dan de helft onderneemt hierop actie.

Voedselallergie test

Rust

Door inzichten op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Voedselallergie test

Maatwerk

Zorgt voor een bronaanpak van het probleem.

neurospot stress op de werkvloer

Wat kunnen mijn werkgever en ik eventueel doen aan te veel stress?

Naast een balans vinden, manieren achterhalen om de druk te verminderen en concrete afspraken te maken met jouw werkgever, kan je ook gebruik maken van onze NeuroSpot. De NeuroSpot meet de concentratie stress hormonen die zich in jouw lichaam bevinden. Binnen twee weken heb jij een uitgebreid rapportage en inzicht over wat jouw stress oplevert. Deze rapportage kan je meenemen naar het gesprek met jouw werkgever, samen kunnen jullie de resultaten doornemen en op basis daarvan afspraken maken. Een burn-out voorkomen is beter dan genezen.

Stress meten

Binnen twee weken heb jij een uitgebreid rapportage en inzicht over wat jou stress oplevert.

  • Snel & betrouwbaar
  • Inzicht in je dagelijkse stresslevels
  • Wetenschappelijk onderzocht
NeuroSpot Stresstest
Deel dit artikel

Relevante artikelen