Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Hartkloppingen na kop koffie? Is koffie slecht voor het hart?

Blog 23 maart 2023
Koffie drinken slecht voor het hart

Koffie drinken om hartproblemen te voorkomen

Koffie drinken, we kunnen er geen genoeg van krijgen. We staan s’ ochtends op met koffie, gedurende de dag drinken we met collega’s een kop koffie weg. En sommige mensen drinken s’ avonds nog een kop cafeïne weg, bijvoorbeeld na het avondeten. Zoals wellicht bekend verhoogd de werkzame stof (cafeïne) in koffie het concentratieniveau en zorgt het ervoor dat we wakker blijven. Bovendien zou cafeïne de sportprestaties verbeteren en levert dit middel een betere prestatie tijdens het werk. En doordat cafeïne de stofwisseling activeert, vallen de drinkers zelfs af van deze ‘vetverbrander’. En het lijkt zelfs dat cafeïne de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Kunnen we dan aannemen dat we meer koffie moeten drinken?

Relatie koffie en het hart

Helaas werkt het niet zo. Er zijn veelvuldig onderzoeken gedaan naar de effecten van koffie op het lichaam. Vorig jaar is er een onderzoek uitgevoerd door de McMaster University in Canada. Uit dit onderzoek is gebleken dat cafeïne de LDL-cholesterol verlaagt. Dit cholesterol zorgt voor vervetting van de vaatwand. Daarmee wordt het risico op hart- en vaatziekten verminderd. Dit betekent echter niet dat we nu de hele dag koffie moeten drinken. Volgens de onderzoekers bereikt men de laagste kans op hart- en vaatziekten door het drinken van drie tot 5 koppen koffie per dag. Bovendien lijkt een ander onderzoek aan te tonen dat het drinken van koffie de kans op een beroerte verminderd. Dit vanwege de verlaging van de LDL-cholesterol.

koffie voor het hart

Onderzoek naar de invloed van koffiedrinken

Maar er zijn ook andere onderzoeken, waarbij wordt gesteld dat het drinken van koffie juist de kans op hart- en vaatziekten verhogen. De verschillende resultaten leiden tot verwarring. Reden voor de European Society of Cardiology om een grootschalig onderzoek uit te voeren om concreet de vraag te kunnen beantwoorden: Kan koffie het risico op hartproblematiek verlagen?

Effect van koffie op hart- en vaten

Voor het onderzoek van de European Society of Cardiology waren er 468.629 personen uit het Verenigd Koninkrijk geselecteerd. Deze personen hadden geen geschiedenis met betrekking tot hart- en vaatziekten. Deze proefpersonen werden in drie groepen opgedeeld:

  • Niet dagelijks koffie consumeren (22,1% van de deelnemers);
  • 0,5 tot 3 koppen koffie per dag consumeren (58,4%);
  • Meer dan 3 koppen per dag consumeren (19,5% van de deelnemers).

De deelnemers werden grondig onderzocht. Daarbij bleek dat de personen die een half tot drie kopjes koffie per dag hadden gedronken, maar liefst 17% minder kans liepen op het krijgen van hart- en vaatziekte. Daarbij hadden de deelnemers door het drinken van koffie zelfs 21% minder kans op het krijgen van een beroerte ten opzichte van de groep die geen koffie dronk. Soortgelijk dus met bovenstaande onderzoek.

Waarom juist koffie?

Uit het onderzoek is overigens niet gebleken waarom koffie deze invloed heeft op de lichamelijke gesteldheid van de deelnemers. Er wordt gespeculeerd dat de ontstekingsremmende werking van koffie de reden is voor het verlagen van risico op hart- en vaatproblemen. Koffie zou dus geen negatieve werking op de bloeddruk. In de eerste instantie kan het drinken van koffie wel voor een verhoogde bloeddruk zorgen, maar dit alleen gebeuren bij mensen die voor het eerst koffie drinken. De meer ervaren koffie drinkers hebben over het algemeen een lagere bloeddruk. Naast de bloeddrukverlagende eigenschap is ook aangetoond dat koffie positieve gezondheidseffecten kan hebben op het gebied van overgewicht, suikerziekte, dementie en de ziekte van Parkinson. Bovenaan dit artikel werd koffie al beschreven als een ‘vetverbander’.

Koffie drinken voor mijn gezondheid?

Niet-koffiedrinkers hoeven geen vervend koffiedrinker te worden om het risico op hart- en vaatziekte te verminderen. Het meest belangrijke is een gezonde levensstijl aan te houden met voldoende beweging en gezond eten. Hierdoor kan men al het risico op verschillende gezondheidsproblemen verlagen. Belangrijk is vooral om bij vage klachten die kunnen duiden op hart- en vaatziekte, concreet actie te ondernemen. Zo kan men bij indicatie periodiek een hart- en vaatonderzoek uit laten voeren om preventief te kunnen handelen. Dit onderzoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook kan de cholesterol worden onderzocht.

 

Deel dit artikel

Relevante artikelen