Een te hoge werkdruk
Je herkent het wel hoofdpijn, vermoeid zijn, concentratie problemen en/of last van een onrustige nachtrust dit zijn symptomen van teveel stress waar veel mensen last van hebben. Wanneer je stress op de werkvloer ervaart ben je niet de enige, meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft hier ook last van. Maar liefst 88 % van de Nederlanders werkt door terwijl ze last hebben van lichamelijke stressklachten. Het wordt daarom gezien als een veel voorkomend probleem. Werkstress ontstaat vaak door een te hoge werkdruk. Wat kan je zelf doen om de werkdruk te verlagen? Dat lees je verder in deze blog!
Het verschil tussen werkdruk en werkstress
Werkdruk is de tijd die je hoort te vervullen aan je werk in een bepaalde periode. Je hebt werkdruk nodig om de beste prestaties te kunnen leveren. Wanneer de werkdruk te hoog is, wordt er van je verwacht dat je meer kan doen dan dat jij aankan. Een te lange tijd werken met een verhoogde werkdruk kan leiden tot werkstress. Werkstress is de stress die veroorzaakt wordt door of in je werksituatie. Ook situaties buiten je werk kan zorgen voor werkstress.
Hoe kan je zelf de werkstress verlagen?
Om de kans op een burn-out of overspannen raken te verminderen, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de werkdruk te verlagen.
Zorg ervoor dat je niet 24/7 beschikbaar bent
Herken je dat, je komt thuis van werk en toch check je nog even de mail. Doe dit niet, dit om jezelf rust te geven. Stel op de mail na bijvoorbeeld 17:00 in dat je de volgende werkdag weer om 09:00 beschikbaar zal zijn. Zo kan je ervoor zorgen dat collega’s of klanten niet verwachten dat ze je 24/7 beschikbaar bent.
Niet tegen alles ‘ja’ zeggen
Ben jij iemand die iedereen tevreden wilt stellen en maar ja blijft zeggen? Zeg dan ook een keer nee. Vooral als je weet dat je al omkomt in je eigen werk. Je bent niet aangenomen om iemand anders zijn werk te doen. Wanneer je ja zegt tegen iemand anders zeg je eigenlijk nee tegen jezelf. Hierdoor kom je niet meer toe aan je eigen to do lijst.
Plan niet je hele agenda vol
De valkuil van je agenda volplannen is: wanneer je afspraak uitloopt, je geen ruimte meer hebt op je werkdag om dat te compenseren. Als je werkagenda helemaal vol is , ga je overwerken. Door het overwerken verhoog je de werkdruk waardoor je sneller last kan krijgen van werkstress.
Het maken van een reële planning
Het maken van een to do lijst is een goede manier om het overzicht te behouden. Wanneer je de to do lijst overschat door er teveel to do’s op te zetten, ga je overwerken. Zorg er daarom voor dat je een niet te lange to do lijst maakt.
Benieuwd naar de hoeveelheid stress in jouw lichaam?
De NeuroSpot bestaat uit een combinatie van een eenvoudige urine- en speekseltest en een uitgebreid adviesrapport. Het testresultaat bestaat uit een gedetailleerd, persoonlijk en patiëntvriendelijk document met een advies voor verdere behandeling. Wanneer je de stresstest thuis hebt uitgevoerd, is deze klaar voor verzending naar het laboratorium, en krijg je snel inzicht over de concentratie stresshormonen in jouw lichaam. Wanneer jouw resultaten bekend zijn heb je een inzicht van de concentratie stresshormonen die in jouw lichaam gemeten zijn. Aan de hand hiervan kan er actie worden ondernomen. Hierdoor neemt de kans op succes en een verbeterd welzijn enorm toe.