Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Glutenallergie – symptomen en oorzaken

Blog 16 augustus 2022
glutenintolerantie allergie

Gluten is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Veel mensen hebben last van klachten die mogelijk te herleiden zijn op een glutenallergie. Maar wat is gluten precies en waar is het goed voor? Het is de moeite waard om op deze vraag nader in te gaan.

Coeliakie of glutengevoeligheid?

Gluten zitten in de meeste granen en graanproducten en bestaat – net als andere voedingsmiddelen – uit verschillende eiwitten. In de voedingsindustrie wordt gluten gebruikt om brood, pasta en dergelijke te binden en om hun elasticiteit te ondersteunen. Gluten worden gebruikt als een natuurlijke bindmiddel. Als het lichaam negatief reageert op gluten, spreken we van glutenintolerantie of allergie. Het is echter belangrijk om een ​​duidelijk onderscheid te maken tussen Coeliakie en glutengevoeligheid. Coeliakie is een chronische ziekte (auto-immuunziekte) van de dunne darm is, die mede wordt veroorzaakt door gluten. Bij Coeliakie spreekt men van glutengevoeligheid wanneer de lichamelijke reactie niet beperkt is tot de darm.

Hoe wordt een glutenallergie merkbaar?

Het broodje van het ontbijt doet je maag rommelen? Kan je niet meer genieten van het vrijdagmiddag biertje? Zoals bij alle voedselallergieën, kunnen de symptomen van glutenallergie variëren. Soms beginnen de symptomen pas na een paar uur, waardoor het moeilijk is om de boosdoener te identificeren. Omdat gluten als bindmiddel vaak worden gebruikt om voedsel te binden, komen gluten veelvuldig voor in verschillende voedingsmiddelen.

Heb je last van een opgeblazen gevoel, een vol gevoel, ook al is het al uren geleden sinds je laatste maaltijd? Of zelfs last van maag-darmklachten. Deze en andere symptomen kunnen wijzen op een glutenallergie. Hoofdpijn of misselijkheid behoren ook tot de symptomen die moeten worden waargenomen.

Glutenintolerantie symptomen

Detecteer gluten overgevoeligheid – met de ImuPro-test

  • Zou je willen dat je gewoon weer ontspannen uit eten kon gaan?
  • Vind je het moeilijk om je op je werk te concentreren omdat je constant met klachten kampt?
  • Glutenallergie is niet alleen vervelend, als het onopgemerkt blijft, kan het de kwaliteit van leven aantasten.
  • Samen met artsen is de ImuPro-test ontwikkeld, die informatie geeft over de aanwezigheid van voedselallergieën zoals glutenallergie.

Zet de eerste stap naar gezondheid en welzijn.

ImuPro

Testen op IgG-voedselallergie (typeIII)

Heb je symptomen van allergie? Met de ImuPro test je op (mogelijk) vertraagde voedselallergie

  • Test je op tot wel 270 voedselallergenen
  • Meest complete en nummer één algehele allergie test
  • Geheel persoonlijk advies en aanbevelingen
Bestel het hier!
Deel dit artikel

Relevante artikelen