Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

De verschillen tussen de Dermatoloog en de huidtherapeut

Blog 2 februari 2023
Verschil tussen huidtherapeut en dermatoloog

Huidtherapeut en Dermatoloog

Je hebt een huidprobleem en je wilt graag hulp, maar je weet niet precies waar je heen moet. Zowel een dermatoloog als een huidtherapeut zijn gespecialiseerd in huidziekten en huidproblemen. Nu vraag je je misschien af bij wie je terecht kunt bij problemen en of er echt een verschil is tussen een dermatoloog en een huidtherapeut.

Wat is een Dermatoloog?

Dermatoloog is een bachelor in de geneeskunde die vijf jaar dermatologie heeft gestudeerd. Een Dermatoloog diagnosticeert en behandelt verschillende huidproblemen voor huidonderzoek.

Wat is een huidtherapeut?

Om een Huidtherapeut te worden, volg je een HBO studie. Na je studie huidtherapie mag je jezelf Huidtherapeut noemen. Een Huidtherapeut wordt meestal gezien als een aanvulling op een Dermatoloog. Een Huidtherapeut voert namelijk vaak behandelingen uit die zijn voorgeschreven door een Dermatoloog.

Met wie moet ik contact opnemen over mijn huidprobleem?

Voor de meeste huidaandoeningen is het raadzaam eerst een arts te raadplegen voordat je naar een specialist gaat. De huisarts kan beslissen of je moet worden doorverwezen naar een Dermatoloog. Als de arts twijfelt over de conditie van de huid, wordt er altijd doorverwezen naar een Dermatoloog. Als de huisarts weet wat er aan de hand is, word je doorverwezen naar een Huidtherapeut.

Verschillende bevoegdheden

Het grootste verschil tussen Dermatologen en Huidtherapeuten is dat de Dermatoloog een diagnose mag stellen en op basis daarvan medicatie mag voorschrijven. Een Huidtherapeut mag geen medicijnen voorschrijven.

Verschillen in behandelingen

Daarnaast voert de Dermatoloog ook complexere behandelingen uit. Dit omvat het snijden of verbranden van de plekken of het nemen van een huidbiopsie. Een huidbiopt wordt voornamelijk genomen uit zorgwekkende plekken die kunnen wijzen op huidkanker. Een huidtherapeut doet vooral meer hands-on behandelingen. Dit zijn bijvoorbeeld laser-, peeling- of lichtbehandelingen.

Beschikbaarheid Dermatoloog en Huidtherapeut

Het laatste belangrijke verschil tussen een Dermatoloog en een Huidtherapeut is dat de behandeling bij een Huidtherapeut kan beginnen zonder verwijzing van een arts. Het voordeel van een huidtherapeut is dat je niet eerst naar een dokter hoeft. Een afspraak maken met een Dermatoloog daarentegen is minder eenvoudig. Eerst dien je een verwijzing te krijgen van een arts. Een huisarts kan bijvoorbeeld doorverwijzen als je een onregelmatige huidplek hebt waarvoor specialistisch onderzoek nodig is. Gelukkig is bij MediHealthGroup de expertise van een Dermatoloog direct aanwezig.

Bron: vergoedhuidonderzoek.nl

Deel dit artikel

Relevante artikelen