Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

De verschillende zonnebrandfilters

7 september 2022
Zonnebrand filters

De verschillen tussen chemische en fysische zonnebrand

Je optimaal beschermen tegen de zon is mega belangrijk. Dit komt omdat de zon erg gevaarlijk kan zijn voor de huid. De schadelijke stralingen tasten namelijk jouw DNA aan. Het beste is daarom om je regelmatig in te smeren met zonnebrand. De wereld van zonnebrand kan erg verwarrend zijn. Zo heb je verschillende factoren, maar ook fysische en chemische zonnefilter. Wat is nu precies het verschil tussen deze filters en hoe kies jij welke vorm van bescherming geschikt is voor jou?

Verschillende zonbeschermingen

Fysische en chemische zonnebrandbescherming

Er zijn dus twee verschillende types zonbescherming waarmee jij je kan insmeren. Je kan voor een huidverzorgingsproduct kiezen die een fysische filter heeft of juist een chemische filter. Beide zonbeschermingsproducten hebben zo hun voor- en nadelen. Toch is er een essentieel verschil tussen de beide producten. Chemische filters worden namelijk door de huid geabsorbeerd en absorberen Uv-stralen. Fysische filters niet. Deze huidbeschermingsproducten liggen op de huid en weerkaatsen Uv-stralen.

Voor- en nadelen fysische zonnebrand

Zonnebranden met fysische filters werken dus ietsje anders. Deze zonnebrand wordt namelijk niet opgenomen door de huid. Doordat de zonnebrand niet in de huid kan trekken, is de kans op het krijgen van huidirritaties kleiner. De zonnebrand wordt daarom vooral aangeraden aan mensen met een gevoelige huid. Eén belangrijk nadeel van de zonnebrand is dat er een soort ‘laagje’ op je huid blijft zitten waardoor je er meer van gaat zweten. Daarbij blijft er een soort witte waas op je gezicht achter wanneer je de zonnebrand insmeert. Dit laagje ontstaat door het ingrediënt zinkoxide. Zodra de zonnebrand is opgesmeerd, beschermt het onmiddellijk. Helaas kan de zonnebrand vrij gemakkelijk van de huid afgeveegd worden. Dit is vooral minder handig wanneer je veel het water in gaat tijdens je vakantie of sport.

De verschillende zonnebrandfilters

Voor- en nadelen chemische zonnebrand

Zonnebranden met een chemische filter worden dus opgenomen door de huid. Dit betekent dat je de zonnebrand een half uur voordat je in de zon gaat al moet opsmeren. Anders beschermt de zonnebrand namelijk nog niet. De zonnebrand is geschikt voor de meeste huidtypes, maar kan soms irritatie veroorzaken. De zonnebrand is wel waterproof, laat geen gloed achter en je gaat er niet van glazen als je zweet. Vooral voor actieve mensen die buitensporten beoefenen of zwemmen hebben profijt bij deze zonnebrand.

Meten is weten

Zoals eerder gezegd loop risico je op huidkanker als jouw huid veel wordt blootgesteld aan zonlicht. Het is daarom voor mensen die veel aan zonlicht worden blootgesteld, nog belangrijker om zich jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker.

Beantwoord de NHG-gevalideerde vragenlijst en kom erachter of jij mogelijke risicofactoren hebt die de kans op huidkanker vergroten. Bij indicaties kan je direct een kosteloze afspraak boeken voor een huidonderzoek bij MediHealthGroup.

Voordelen van een kosteloos huidonderzoek

Bekijk hier alle voordelen van het boeken van een kosteloos huidonderzoek bij MediHealthGroup. Beantwoord de vragenlijst en maak direct een afspraak!

  • Geen wachttijden van 3 maanden
  • Door de zorgverzekeraar vergoed
  • Geen invloed op eigen risico
  • Bij indicaties volgt voorrang op onderzoek bij de arts
Beantwoord de vragenlijst
Deel dit artikel

Relevante artikelen