Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Cardioloog: 9 redenen voor een onderzoek hartonderzoek

Blog 3 maart 2023
waarom bezoek aan cardioloog en de 9 redenen

Te weinig bezoeken aan cardioloog

Een bezoek aan de cardioloog gebeurt tot op heden nog veel te weinig. Doodsoorzaak nummer 1 in ons lans zijn hart- en vaatziekten, waardoor een cardiologisch onderzoek belangrijk is. Elke dag overlijden er circa 130 personen door een cardiovasculaire aandoening. Circa 1,7 miljoen Nederlanders staan onder behandeling van hartaandoeningen bij een cardioloog.

Risicogroepen volgens de cardioloog

Ruim 2,4 miljoen Nederlanders vanaf 40 jaar lopen – zonder dat zij zich er bewust van zijn – risico op een beroerte of hartinfarct. Een verhoogde bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel worden niet of nauwelijks opgemerkt. Omdat de lichaamsklachten niet worden opgemerkt, bezoekt men de huisarts niet. Niet tijdig behandelen, kan lijden tot te laat ontdekken van hart- en vaatziekten met mogelijk ernstige gevolgen. Het is ten zeerste aan te raden om de conditie van het hart- en de bloedvaten te laten jaarlijks te onderzoeken. Hieronder volgen 9 redenen voor een bezoek aan de cardioloog en een jaarlijkse controle van hart. MediHealthGroup richt zich met haar campagne ‘Vergoed Hartonderzoek‘ op het tijdig herkennen van lichaamsklachten. Lees verder en kies onderaan jouw lichaamsonderzoek.

Cardioloog verhoogd cholesterol voeding

1. Advies huisarts

Bespreek met de huisarts dat je jouw cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel wil laten meten. Mocht de huisarts het advies geven om een cardioloog te raadplegen, volg dit advies dan op. Maak zo snel mogelijk een afspraak en wacht niet af.

2. Familiegeschiedenis

Onderzoek de gezondheidsgeschiedenis van de familie. Hebben jouw naasten zoals vader of broer voor hun 55ste levensjaar, of jouw moeder of zus voor hun 65ste een hartaanval of beroerte gehad? In dat geval kan het mogelijk zijn dat je risico loopt. Hart- en vaatziekten kunnen namelijk erfelijk zijn. Wacht niet langer met een bezoek aan de cardioloog voor verdere onderzoek.

3. Hoog cholesterol

Aan de hand van een bloedtest, kan de huisarts de cholesterolgehalte bepalen. De waarde cholesterolgehalte mag niet hoger zijn dan 5 mmol/l. Er wordt gesproken van een sterke verhoging bij 8 mmol/l of meer. Bovendien wordt er eveneens gesproken over een te hoog cholesterol, indien het LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l.
Bij voorbaat zal de huisarts adviseren om het voedingspatroon en levensstijl aan te passen. Indien dit onvoldoende resultaat biedt, kan de huisarts cholesterolverlagende medicijnen voorschrijven. Bovendien kan de huisarts u doorverwijzen naar een cardioloog. Wij adviseren dit advies op te volgen.

4. Hoge bloeddruk

Indien de bloeddruk te hoog is, moet het hart meer kracht zetten om het bloed door de vaten te pompen. Slagaders kunnen hierdoor beschadigd raken, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Een hoge bloeddruk kan door verschillende redenen optreden. Om de oorzaak vast te stellen, zal de cardioloog meerdere onderzoeken moeten uitvoeren.

5. Roken

Rookgedrag vormt een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit geldt voor zowel historisch rookgedrag en indien je nog elke dag een sigaret opsteekt. Roken verlaagt de zuurstofstroom naar het hart. Daarmee verhoogt de bloeddruk en hartslag. Daarnaast beschadigen de chemische stoffen die in sigarettenrook bevinden de cellen langs de slagaders. Het is zeer aan te raden om een bezoek aan de cardioloog te plegen.

6. Diabetes

Diabetes type 1 of 2 patiënten hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Diabetes type 1 of 2 kan leiden tot aderverkalking, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge suikerwaarden in het bloed. Bij deze aandoening zijn dit risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Indien je één (of meerdere) symptomen – hieronder bij alinea 10 – van hart- en vaatziekten ervaart, dan wordt je strikt geadviseerd om vlug een cardioloog te raadplegen.

7. Moeilijke zwangerschap of pre-eclampsie

Vrouwen hebben tijdens een zwangerschap of na een menopauze de meeste kans voor het ontwikkelen van een hartaandoening. Een complicatie die kan opspelen is de pre-eclampsie. Dit is vaak een verborgen risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit werd vroeger zwangerschapsvergiftiging genoemd. Bij deze complicatie is er sprake van een te hoge bloeddruk in combinatie met eiwitverlies via de urine. Bedenk of er sprake is geweest van een moeilijke zwangerschap en raadpleeg voor de zekerheid een cardioloog.

8. 40+ en starten met sporten

40 jaar of ouder en je wilt graag starten met sporten? Controleer dan bij voorbaat jouw gezondheid bij de cardioloog. De cardioloog kan je oefeningen aanraden die goed zijn voor jouw hart.

Cardioloog sportadvies beweging

9. Pijn in de hartstreek

Onderaan volgt een overzicht met symptomen van een mogelijke hartaandoening. Indien men één of meerdere van deze symptomen ervaart, is het strikt aan te reden om de huisarts te bezoeken. De huisarts kan bij serieuze problemen tijdig doorverwijzen naar een cardioloog:

  • ernstige druk, pijn of ongemak in de borst;
  • pijn of ongemak dat zich verspreidt in de schouders, nek, armen of kaak;
  • pijn op de borst die intenser wordt;
  • pijn op de borst die niet wordt verlicht door rust.
  • pijn op de borst in combinatie met symptomen van: zweten, koele, klamme huid en/of bleekheid, kortademigheid, misselijkheid of braken, duizeligheid of flauwvallen, onverklaarbare zwakte of vermoeidheid, snelle of onregelmatige pols;
  • pijn in de kaak, nek, bovenrug en of borst;
  • heesheid vanwege druk op de stembanden;
  • moeite met slikken;
  • hartkloppingen;
  • lage bloeddruk;
  • preventie hart- en vaatziekten.

Helaas doen mensen het te weinig, maar laat u regelmatig controleren. Met name boven het 40ste levensjaar is het aan te raden om de levensstijl en voedingspatroon kritisch te beoordelen en te wijzigen. Weten of je indicaties heeft voor hart- en vaataandoeningen? Wij helpen je graag verder.

Deel dit artikel

Relevante artikelen