Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Ben ik geschikt voor een ontstekingswaarde onderzoek?

Blog 20 januari 2023

Wanneer ben ik geschikt voor een onstekingswaarde onderzoek?

Een ontsteking wat is dit nou precies? Een ontsteking is een afweermechanisme waarbij het menselijk lichaam beschadigde weefsels of lichaamsvreemde stoffen herkend.  Wanneer dit herkend wordt komen onze witte bloedcellen in actie. De witte bloedcellen proberen te vechten om het lichaam te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen zoals: bacteriën en virussen. Er zijn vijf symptomen waaraan herkend kan worden dat er sprake is van een ontsteking roodheid, zwelling, pijn, warmte en het verminderd functioneren zoals het moeite hebben van bewegen. Herken jij nou ook een van deze symptomen ? dan is het verstandig om een afspraak te maken voor een ontstekingswaarde onderzoek.

Wat houdt een ontstekingswaarde onderzoek in?

Wanneer er in jouw lichaam een ontsteking is, maakt jouw lever CRP aan. De CRP waarde zal snel stijgen als reactie op de ontsteking. CRP heeft namelijk als taak om bacteriën in het lichaam op te ruimen. Een verhoogde hoeveelheid CRP in het bloed geeft aan dat er sprake is van een ontsteking, maar geeft niet aan waar in het lichaam deze ontsteking zit. Daarom is het belangrijk om altijd ook andere markers te meten, zoals LDL, om op te sporen of het om de bloedvaten en het hart gaat, of bijvoorbeeld om een bacteriële infectie.

Symptomen MediHealthGroup (5)

De CRP waarde

Bij een hoge CRP waarde is het verstandig om een arts te raadplegen en na enkele weken nog een keer een test te doen. Wanneer de ontsteking weg is, zakt je CRP waarde. Bij hart- en vaatziekten is gebleken dat het lichaam langdurig kleine hoeveelheden van dit eiwit blijft aanmaken.

Wat is nu een normale CRP waarde en wanneer moet je je zorgen maken? Een normale CRP waarde is een waarde die kleiner is dan 10. Wanneer je een echt hoge CRP waarde hebt, een waarde van 100 of meer, zal je antibiotica voorgeschreven krijgen. In sommige gevallen is de CRP waarde matig verhoogd. Dit betekent dat je geen acute infecties hebt, maar bijvoorbeeld een ongezonde levensstijl.

Deel dit artikel

Relevante artikelen