Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Allergievriendelijk buitenshuis eten als hobby

Blog 1 juli 2022
buitens huis eten met allergie

Allergievriendelijk uit eten

Het hebben van een allergie is over het algemeen een uitdaging. Dit al helemaal wanneer je graag uit eten gaat. Als je een allergie hebt en struggled met het kiezen van een gepast restaurant ben je zeker niet de enige! Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) kampt ongeveer 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking met allergische klachten. Denk hierbij aan allergische klachten zoals: tinteling van de tong, jeuk of vlekjes, gezwollen oogleden, kriebel in de neus, maagklachten of het benauwd hebben. Om allergievriendelijk uiteten te gaan vergt veel inspanning.

Hoe jij je het beste kan voorbereiden op een avondje allergievriendelijk buitenshuis eten, lees je hier!

allergie vriendelijk uiteten

 

Allergievriendelijk uiteten gaan draait om plannen

Wanneer je uiteten gaat en last hebt van een allergie, is dat toch anders zonder een allergie. Wanneer je een allergie hebt draait het allemaal om plannen. Je kan namelijk niet zomaar ergens binnenstappen en ervan uitgaan dat jouw gekozen restaurant, de gerechten heeft die rekening houden met jouw allergie.

De grote vraag is dan ook: Hoe kan je het beste voorbereiden op een avondje buitenshuis eten?

  1. Ga eerst op onderzoek uit op de website van jouw gekozen restaurant. Schat dan in aan de hand van de menukaart, hoe allergievriendelijk het restaurant is.
  2. Kom je er toch niet uit of heeft jouw gekozen restaurant geen menukaart op de website staan? Bel het restaurant even, probeer dit wel op een zo’n rustig mogelijk moment te doen. Dit zodat het personeel de tijd kan nemen om jouw vragen te beantwoorden. Doe dit bij voorbaat niet tussen 17:30 en 21:00. Zo voorkom je dat er door drukte misschien foutjes worden gemaakt.

Wat vraag je aan een restaurant over allergievriendelijkheid

Allereerst is het belangrijk om te vragen wat een restaurant jouw te bieden heeft. Hoe gaan ze ervoor zorgen dat jouw maaltijd veilig is en of er een allergenen kaart aanwezig is. Hierna kan je altijd een tweede keer bellen, wanneer er iemand anders opneemt kan je de bovenstaande vragen nog een keer vragen. Bij een goed gevoel kan je een reservering maken.

Wanneer je naar het restaurant gaat

Als het moment is aangebroken en je naar het restaurant gaat, neem dan voor de zekerheid medicatie voor jouw allergie mee. Ook is het handig om schoonmaakdoekjes mee te nemen om eventueel spullen te reinigen. Ook kan je voor de zekerheid een extra maaltijd meenemen. Dit zodat wanneer de bestelling toch niet goed is doorgekomen, je altijd nog een reserve maaltijd hebt. Het moment dat je het restaurant binnenstapt en aangeeft een reservering te hebben, vermeld dan nogmaals dat je een allergie hebt en dat hier rekening mee gehouden moet worden. Om zeker te zijn dat het restaurant in alle drukte dit niet gemist heeft.

uit eten met een allergie

 Hoe weet ik of ik allergisch ben?

Het kan ook zo zijn dat je sterk het vermoeden hebt dat je een voedselallergie hebt, maar dit nog niet bevestigd is.

Hoe kan dit wel bevestigd worden?

Met een ImuPro voedselintolerantie test kom je er gemakkelijk achter of jij een vertraagde allergie hebt voor een bepaald voedselsoort. De ImuPro is daarom ook een zeer effectieve en snelle manier om achter jouw allergieën te komen. Samen met jouw behandelaar kijk je naar de resultaten en bespreek je de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een voedingsschema die rekening houdt met jouw intoleranties of allergieën. Net zoals bij de meeste allergietesten zoals bijvoorbeeld een gluten intolerantie test, moet je ook een bloedonderzoek doen voor de ImuPro vertraagde voedselallergie test. Gelukkig kan dit gewoon vanuit huis gedaan worden en hoef je hiervoor niet naar een prikpunt of de dokter.

Er niet zeker van of je last hebt van een allergie? Doe dan onze kennistest!

De quiz geeft een inzicht of de ImuPro bij jou past en duurt circa 2 minuten!

  • Genetische analyse
  • Pak onverklaarbare klachten aan
  • Uitslag quiz mag niet gebruikt worden als vervanging van professioneel medisch advies
Deel dit artikel

Relevante artikelen