Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor vlees

17 augustus 2022
Vleesallergie

roodvleesallergie versus een kippenallergie

Een vleesallergie is een zeldzame voedselallergie. Bij een vleesallergie is er sprake van een allergische reactie op roodvlees van zoogdieren. Of een reactie van het immuunsysteem op vlees van gevogelte. Er is een link dat de vleesallergie komt van een tekenbeet. Dit wordt nog verder onderzocht. Alle allergieën die wij kennen zijn afkomstig van eiwitten, bij roodvleesallergie is dit een afkeer tegen een koolhydraat genaamd Alfa-gal.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie vlees.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van vlees?

Bij een gevoeligheid voor de categorie vlees, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde vlees. Er worden op 16 vleessoorten getest waaronder:

1. Kalkoen
2. Rund
3. Varken

Bij een vleesallergie moet er een onderscheid gemaakt worden tussen een kippenallergie en een roodvleesallergie.

Bij een kippenallergie: geeft het lichaam een overgevoelige reactie op bepaalde kippenvlees en komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in het kippenvlees bevindt kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een kippenallergie.

Bij een roodvleesallergie ligt het anders. De meeste allergieën komen van een allergische reactie op een eiwit. Bij een roodvleesallergie is dit een afkeer tegen een koolhydraat genaamd alfa-gal. Dit koolhydraat bevind zich in het celmembraan van zoogdieren. Net als bij een eiwit afkomstige allergie, wordt er hier ook IgG gevormd. Deze IgG vorming is een afweerreactie van het immuunsysteem tegen het alfa-gal waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een roodvleesallergie.

roodvleesallergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor vlees?

Klachten die vooral voorkomen zijn: misselijkheid, darm/maagklachten, diarree, ademhalingsklachten en in het ergste geval anafylaxie.

De klachten beginne vaak pas tussen de 4 en 6 uur inname van vlees.

Anafylaxie geeft anafylactische symptomen het is een zeer ernstige respons van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als er niks aan wordt gedaan. Uiteindelijk wordt bij deze shock je luchtwegen vernauwd en daalt de bloeddruk drastisch.

Kruisallergie

Kippenallergie: Wanneer je een kippenallergie hebt betekend het niet dat je ook een ei allergie hebt. Producten die wel beter vermeden kunnen worden zijn:

 • Andere kipproducten
 • Andere gevogelte zoals: eend, fazant, ganzen en kalkoen
 • Patrijs
 • Vis en garnalen

De eiwitstructuren die zich bevinden in de bovenstaande voedingsmiddelen lijken erg op de eiwitstructuren in kippenvlees. Het lichaam kan deze structuren moeilijk onderscheiden en zal op alle vergelijkbare eiwitstructuren een allergische reactie geven. Dit wordt een kruisallergie genoemd.

Bij een roodvleesallergie is er niet veel bekend over eventuele kruisallergieën.

Essentiele voedingsstoffen in groenten

Als er sprake is van een vleesallergie kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

 • Vitamine B1
 • Vitamine B3
 • Vitamine B6
 • Vitamine B12
 • Zink
 • IJzer
 • Eiwitten

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een vleesallergie mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

 • Eet het vlees waar je geen overgevoelige reactie op hebt.
 • Eet peulvruchten of noten.
 • Eet soja. In soja zitten veel gelijk soorten eiwitten en vitamines.
 • Tegenwoordig is er een groot assortiment van vegetarische gerechten.

allergie voor vlees

Deel dit artikel

Relevante artikelen