Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor paddenstoelen

17 augustus 2022
paddenstoelen allergie

Eetbare paddenstoelen

Paddenstoelen vallen onder de categorie schimmels. De bovenkant van een paddenstoel wordt de hoed genoemd, aan de hoed zit de steel van de paddenstoel verbonden. Verder wordt de onderkant van de hoed de sporendrager genoemd. De sporen zorgen voor de voortplanting van de paddenstoel. Er zijn duizenden soorten paddenstoelen die eetbaar zijn, en duizenden soorten waar de mens een allergie op kan hebben.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie paddenstoelen.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van paddenstoelen?

Bij een gevoeligheid voor de categorie paddenstoelen, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde paddenstoelen. Er worden op 6 paddenstoelsoorten getest waaronder:

1.Eekhoorntjesbrood

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde paddenstoelen komt er IgE vrij. Het eiwit dat zich in de paddenstoelen bevindt kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een paddenstoelenallergie.

paddenstoelen overgevoeligheid

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor paddenstoelen?

Klachten die vooral voorkomen zijn: zwelling van keel of tong en ademhalingsmoeilijkheden.

Er is geen medicijn om ervoor te zorgen dat je niet meer allergisch bent. Wel zijn er medicijnen die de symptomen onderdrukken.

Kruisallergie

Er is helaas nog niks bekend over eventuele kruisallergieën bij een paddenstoelenallergie.

Essentiele voedingsstoffen in paddenstoelen

Als er sprake is van een paddenstoelenallergie, kan je  voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Kalium
  • Fosfor
  • Foliumzuur

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een paddenstoelenallergie mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Eet andere paddenstoelen. Eet de paddenstoelen waar je niet overgevoelig voor bent.
  • Als je een vervanging voor de textuur wilt, kunnen paddenstoelen vervangen worden door tempeh, tofu of courgette.
  • Umani-kruiden. Voor een smaakvervanger van paddenstoelen zijn umani kruiden een goede keuze.
  • Haal de paddenstoelen eruit. Wanneer paddenstoelen in een pizza of een pasta worden gebruikt, kunnen de paddenstoelen uit het gerecht worden gehouden.

gerecht champignonallergie

Deel dit artikel

Relevante artikelen