Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor kruiden en specerijen

16 augustus 2022
kruiden en specerijen

Cijfers kruiden en specerijen allergie

Volgens onderzoekers van het American college of allergy heeft 2 tot 3 procent van de wereldbevolking last van een kruidenallergie. Het aantal mensen dat een allergie heeft voor kruiden stijgt elk jaar. Dit komt omdat er steeds meer kruiden en specerijen in voedsel wordt toegevoegd.

De kruiden die het meeste voorkomen bij een kuidenallergie zijn: cayennepeper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en vanille. Kruiden en specerijen komen niet alleen voor in voeding maar ook in cosmetica. Wanneer je hier last van hebt, is het ook belangrijk dat je de cosmetische producten ook checkt op eventuele allergieën.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie kruiden en specerijen.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van kruiden en specerijen?

Bij een gevoeligheid voor de categorie kruiden en specerijen, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde kruiden en specerijen. Er worden op 38 kruiden en specerijen getest waaronder:

1. Basilicum
2. Dille
3. Gember
4. Kappertjes
5. Lavendel
6. Peper
7. Vanille

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde groenten komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in die kruiden en specerijen bevindt kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Wat wijst op een allergie voor kruiden en specerijen.

allergie kruiden en specerijen

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor kruiden en specerijen?

Klachten die vooral voorkomen zijn: Niezen, Hoesten (vooral bij het inademen van kruiden), huidirritaties, tintelingen jeuk in de mond en maagklachten.

In het ergste geval treedt er anafylaxie op. Anafylaxie geeft anafylactische symptomen het is een zeer ernstige respons van het immuunsysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als er niks aan wordt gedaan. Uiteindelijk wordt bij deze shock je luchtwegen vernauwd en daalt de bloeddruk drastisch.

Bij deze allergie komen vaak milde klachten voor. Het is extreem zeldzaam maar het komt wel is voor dat er ernstige klachten worden ervaren. Dit is vooral bij oregano, komijn, karwijzaad, tijm en koriander.

Kruisallergie

Bij een kruidenallergie is er sprake van kruisallergie. Wanneer je last hebt van een berkenpollen of een bijvoet allergie hebt, is de kans op een kruidenallergie waarschijnlijk. De eiwitstructuren die zich bevinden in berkenpollen of bijvoet lijken erg op de eiwitstructuren in kruiden en specerijen. Het lichaam kan deze structuren moeilijk onderscheiden en zal op alle vergelijkbare eiwitstructuren een allergische reactie geven. Dit wordt een kruisallergie genoemd

Voedsel waar dan ook hoogstwaarschijnlijk een allergische reactie wordt gegeven zijn: appel, peer, kers, noten, wortel en aardappel.

Essentiele voedingsstoffen in kruiden en specerijen

Als er sprake is van een kruiden en specerijenallergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

  • Vitamines
  • Mineralen

Wanneer je geen kruiden en specerijen meer kan/mag eten door een allergie. Is dit geen ramp. Het wordt namelijk vooral gebruikt om voeding op smaak te brengen. Wel zijn er alternatieven.

Tips voor alternatieven!

Om toch meer smaak toe te voegen aan je gerechten zijn hier een aantal tips.

  • Gebruik specerijen waar je niet overgevoelig voor bent.
  • Kurkuma kan je in het geheel weglaten in een recept. Het wordt vooral gebruikt voor de kleur.

specerijen allergie

Deel dit artikel

Relevante artikelen